نقشه یو تی ام (UTM MAP) 🗺🛰: به نقشه یا کروکی یو تی ام از یک منطقه گفته می گویند که در سیستم تصویر یو تی ام قرار گرفته است. نقشه یو تی ام UTM کاربرد های فراوانی در امور ثبتی و نقشه برداری املاک و اراضی دارد. جهت تهیه نقشه یو تی ام نیازی به مراجعه به ارگان های همچون سازمان نقشه برداری و شهرداری نیست، جهت تهیه نقشه UTM معتبر و رسمی می بایست با کارشناسان رسمی امور ثبتی و نقشه برداری حد نگار تماس حاصل کنید. نقشه UTM معتبر می بایست ممهور به مهر کارشناس رسمی امور ثبتی باشد. نقشه های رسمی و قانونی گروه کارشناسان دادگستری حد نگار توسط تجهیزات به روز از جمله گیرنده مولتی فرکانس شمیم و دوربین توتال استیشن تهیه می شوند.
نقشه یو تی ام یعنی چه؟🗺
نقشه یو تی ام به کروکی یا برداشت رقومی دو بعدی از املاک و اراضی گفته می شود که توسط گیرنده مولتی فرکانس و دوربین نقشه برداری تهیه و توسط نرم افزار های تخصصی نقشه برداری ترسیم می گردد. جهت پاسخ کامل تر به پرسش، نقشه یو تی ام چیست و چه کاربردی دارد؟ می بایست دو واژه نقشه و یو تی ام را بررسی کنیم. نقشه به کروکی از زمین محصور، باغ، ساختمان یا موقعیت یک عارضه روی زمین گفته می شود که شامل برداشت حدود اربعه، گذر ها و مساحی یک ملک گفته می شود که توسط دوربین نقشه برداری تهیه می شود. واژه UTM در واقع به سیستم تصویری گفته می شود که زیر مجموعه سیستم مختصات دکارتی می باشد. وجه تسمیه برگردان UTM که به فارسی یو تی ام خوانده می شود در واقع مخفف عبارت Universal Transverse Mercator می باشد که به معنای سیستم مختصات مرکاتور معکوس می باشد.
نقشه تهیه شده پس از جانمایی در سیستم تصویر UTM به یک نقشه با نام نقشه UTM تبدیل می شود. نقشه های یو تی ام یا UTM بر مبنای موقعیت مختصاتی جهانی یو تی ام توسط گیرنده مولتی فرکانسه متصل به سامانه شمیم که گیرنده روور نامیده می شود و دوربین نقشه برداری تهیه می شوند. نقشه یو تی ام موقعیت مکانی دقیق املاک و اراضی به همراه اطلاعات ثبتی و مالکیتی از جمله حدود اربعه ملک، ثبت متراژ، مختصات جغرافیایی دیوارها، محل قرارگیری اعیان، شکست های موجود در عرصه، تعیین حدود املاک مجاور را تثبیت و در نقشه UTM درج می گردد.
نقشه یو تی ام ارگان های دولتی ⚖
توجه داشته باشید با توجه این که کلیه ارگان ها و سازمان های رسمی کشور ایران از جمله سازمان ثبت اسناد و املاک، ادارات منابع طبیعی، شهرداری ها، ادارات محیط زیست، سازمان جهاد کشاورزی جهت تهیه مدل رقومی املاک از نقشه UTM با مقیاس های مختلف استفاده می کنند. متقاضیان امور اداری در حوزه املاک و اراضی که به ارگان های نامبرده مراجعه می کنند می بایست نقشه یو تی ام ملک را در ابتدا تهیه و در دست داشته باشند. جهت تهیه نقشه یو تی ام می بایست به کارشناسان نقشه برداری سازنان نظام مهندسی یا کارشناسان رسمی دادگستری در امور ثبتی مراجعه کنید تا پس از تهیه نقشه یو تی ام، نقشه را ممهور نمایند. توجه باشید که نقشه UTM بدون مهر و امضای کارشناس رسمی دادگستری معتبر نمی باشد و از درجه اعتبار فنی و حقوقی ساقط است.
نقشه یو تی ام UTM یا کروکی املاک و اراضی در سیستم مختصات UTM در واقع شناسنامه هندسی و حقوقی املاک است و تهیه این نقشه از اهمیت بالایی برخوردار است. جهت تهیه نقشه UTM یو تی ام می بایست به کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی مراجعه بفرمایید. تیم کارشناسی حد نگار با همکاری جمعی از مهندسین نقشه برداری و امور ثبتی آماده ارائه نقشه های یو تی ام با فرمت های مورد نیاز جهت ارائه به ارگان های دولتی می باشد. در صورت مطالعه مقاله UTM با کاربرد های این نقشه و روش تهیه آن آشنا خواهید شد. کاربرد عمده نقشه یا کروکی UTM در حوزه املاک و اراضی و تهیه مدل رقومی این املاک در قالب ثبت مشخصات هندسی املاک از جمله مساحت و موقعیت جغرافیایی می باشد. به صورت مختصر نقشه یو تی ام اطلاعات هندسی زمین یا ساختمان از لحاظ مساحی و ثبتی را ثبت و ضبط می کند و مدرکی دال بر مالکیت و تصرف می باشد.
نقشه یو تی ام (UTM MAP) 🗺🛰
نقشه یو تی ام و روش تهیه آن، برای برخی افراد که برای امور اداری املاک به ارگان های دولتی از جمله اداره ثبت یا شهرداری مراجعه کرده اند جای سوال است. بسیاری از شهروندان با نقشه یو تی ام آشنایی ندارند و اسم های متفاوتی را برای نقشه UTM به کار می برند. به صورت کلی و جامع تعریف نقشه یو تی ام را می توان این گونه بیان کرد که نقشه یا کروکی از حدود اربعه املاک و اراضی است که در سیستم مختصات جهانی UTM قرار گرفته است.
برای افرادی که اولین بار با واژه نقشه یو تی ام آشنا می شوند و از طرف ارگان های دولتی ملزم به تهیه نقشه UTM می شوند جای سوال پیش می آید که نقشه UTM چیست و چه کاربردی دارد؟ در فایل صوتی ذیل به صورت اجمالی و شرح کلی، کاربرد های این نقشه را تشریح نموده ایم. برای برخی افراد که فرصت مطالعه مقاله نقشه UTM را ندارند، این فایل صوتی تهیه شده جهت پاسخ سوالات این افراد.
واژه اختصاری لاتین که برای نقشه یا عکس های هوایی قرار گرفته شده در این سیستم مختصات به کار برده می شود UTM است. تشریح کامل این واژه و ترجمه آن یعنی سیستم مختصات مرکاتور معکوس جهانی که در زبان فارسی مختصر شده آن را یو تی ام می نامند.
اهمیت حقوقی تهیه نقشه یو تی ام ⚖
همان گونه که در ابتدای مقاله اشاره شد نقشه یو تی ام تهیه شده توسط کارشناس رسمی دادگستری در رشته امور ثبتی در واقع شناسنامه هندسی و حقوقی املاک فاقد سند که به صورت قولنامه ای معامله می شوند و حتی املاک دارای سند است. همان گونه که می دانید راجع به املاک قولنامه ای صرفا با یک برگه قولنامه و درج یک مساحت معامله می شوند و حتی گاها دیده می شود که درج می شود مثلا حدود 2000 متر مربع یک قطعه زمین. این موضوع و این روش معامله قطعا مشکلاتی از جمله کاهش مساحت و تداخل در حد و مرز زمین ها و مشکلات حقوقی دیگری را برای مالکین و خریداران املاک و اراضی به وجود می آورد.
در صورتی که قصد خرید یک ملک به صورت قولنامه ای و حتی با سند مالکیت دارید، در گام اول می بایست از کارشناسان رسمی دادگستری به عنوان مشاور استفاده کنید جهت تهیه نقشه یو تی ام ملک که با فروشنده ملک صورتجلسه شود. در این صورت پس از بروز اختلاف سند حقوقی و هندسی در دست دارید. کارشناس رسمی با مراجعه به محل و توسط تجهیزات نقشه برداری اقدام به تهیه نقشه یو تی ام می کند و حتی می تواند کروکی یو تی ام فروشند را روی زمین جانمایی کند تا در صورت عدم مغایرت از معامله جلوگیری شود. به هیچ عنوان ملک قولنامه ای یا سند را بدون مشاوره کارشناس رسمی و تهیه نقشه یو تی ام معامله نکنید. حتی دیده می شود در املاک دارای سند پس از نقشه برداری متوجه می شویم که مساحت ملک در وضع موجود با سند هم خوانی ندارد.
توجه داشته باشید که نقشه یو تی ام و تهیه این نقشه توسط کارشناس رسمی و مشاوره به خریداران املاک و اراضی توسط کارشناس رسمی از اهمیت حقوقی بالایی برخوردار است. خریداران املاک متر و معیار میزان مساحت املاک و اختلاف در حد و مرز ها را در دست ندارند و به تنهایی نمی توانند سلامت مساحی و حقوقی یک ملک را تشخیص دهند. با تهیه نقشه یو تی ام در واقع مساحت و حد مرز املاک را تثبیت می کنیم تا در اختلافات در حد و مرز و کاهش مساحت ملک خریداری شده جلوگیری کنیم. به عنوان مثال ویلا های زیادی در منطقه تهران دشت، لواسان، دماوند و فیروزکوه را کارشناسی، ارزیابی و نقشه برداری کرده ایم و متوجه کم بودن میزان مساحت ویلا ها شده ایم. متاسفانه مالکین بعد از خرید ملک و عدم تهیه نقشه یو تی ام قبل از معامله متحمل ضرر و زیان های بسیاری شده بوند. علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد، دریغ سود ندارد چو رفت کار از دست.
نقشه یو تی ام و روش تهیه آن
جهت تهیه یک نقشه یو تی ام معتبر و ممهور به مهر کارشناس رسمی دادگستری، لازم است که با کارشناسان مجرب در این زمینه تماس بگیرید. تهیه این نقشه باید بر اساس اصول هندسی و به ویژه مهندسی ژئوماتیک انجام شود. نقشه های یو تی ام بر مبنای سیستم مختصات جهانی تهیه میشوند و برای قرار دادن نقشه برداشت زمین یا ساختمان در این سیستم، مهندس نقشه برداری باید با اصول هندسی و ژئودزی ماهوارهای آشنا باشد. فقط برداشت چهار نقطه مختصاتی با استفاده از گیرندههای مولتیفرکانس متصل به سامانه شمیم نمیتواند بهعنوان تهیه نقشه یو تی ام معتبر شناخته شود.
نقشه یو تی ام در واقع یک شناسه هندسی برای ملک محسوب میشود و در صورت وجود خطا در تهیه آن، مساحت ملک ممکن است کمتر از مقدار واقعی درج گردد. همچنین، ممکن است در برخی موارد، خطا در پیادهسازی نقشه بر روی زمین موجب تداخل حدود اربعه املاک شود و این امر سرمایه شما را در خطر قرار دهد.
اهمیت نقشه یو تی ام
اهمیت تهیه نقشه یو تی ام معتبر در این است که این نقشه در دو مرحله به وسیله کارشناس رسمی نقشه برداری بر روی زمین برداشت میشود. مرحله اول شامل نقشهبرداری حدود اربعه ملک و گوشههای زمین با استفاده از دوربین نقشهبرداری است. در مرحله دوم، نقشه برداشتشده باید با جیپیاس شمیم در موقعیت مختصات جهانی قرار گیرد.
آشنایی با سیستم ماهوارهای گیرنده مولتیفرکانس شمیم یک نکته کلیدی در تهیه نقشه یو تی ام به شمار میآید. متأسفانه، اخیراً برخی افراد تحت عنوان کارشناس با راهاندازی وبسایت اقدام به تهیه نقشه یو تی ام با استفاده از دستگاههای جیپیاس با دقت پایین کردهاند. در دنیای امروز، املاک به عنوان یکی از ارزشمندترین سرمایهها شناخته میشوند و برای مستند کردن این سرمایه، تهیه نقشه یو تی ام از ملک ضروری است.
دانلود نقشه یو تی ام
در اینجا نمونههایی از نقشههای یو تی ام که توسط گروه کارشناسان رسمی حد نگار تهیه و ترسیم شده است، ارائه میشود. این نقشهها برای نهادهای مختلفی مانند شهرداری و اداره ثبت طراحی شدهاند. برای تهیه نقشه یو تی ام، ضروری است که موقعیت ملک ابتدا بر روی نقشههای یک دو هزارم، که به نقشه 2000 شهرداری نیز معروف است، جانمایی شود.
در برخی از این نمونهها، علاوه بر نمایش وضعیت کنونی ملک، سوابق ثبتی منطقه نیز طبق نقشههای یو تی ام ثبتی موجود، برای درج پلاک ثبتی در نقشه گنجانده شده است. قابل توجه است که اگر پلاک ثبتی در نقشه یو تی ام ذکر شود، بار حقوقی نقشه افزایش مییابد و در این صورت، نقشه به عنوان جانمایی پلاک ثبتی محسوب میشود.
نقشههای یو تی ام در اشکال و فرمتهای مختلف بر اساس درخواست مالکین و نهادهای دولتی تهیه میشوند. به عنوان مثال، نقشههای یو تی ام که به شهرداری ارائه میشود، لازم است علاوه بر مختصات دو بعدی، رقوم ارتفاعی ملک نیز برداشت شود. در نمونههای دیگر، درخواست دهنده ممکن است بخواهد که علاوه بر برداشت حدود اربعه ملک، موقعیت املاک مجاور و خیابانها نیز مشخص گردد. این کار به منظور بررسی وضعیت ملک نسبت به پلاکهای دیگر انجام میشود. قبل از سفارش تهیه نقشه یو تی ام برای نهادهای مختلف، مهم است که نمونه یا قالب نقشه مشخص گردد. به عنوان مثال، اگر نقشه یو تی ام UTM MAP برای شهرداری تهیه گردد، در حین نقشه برداری، می بایست رقوم ارتفاعی به صورت سه بعدی برداشت شود.
نقشه یو تی ام کشور ایران
موقعیت جغرافیایی ایران در سیستم مختصات یو تی ام (UTM) در چهار زون مختلف قرار دارد که هر زون به اندازه 6 درجه طول جغرافیایی است. در این سیستم، علاوه بر مختصات عددی x و y، شناسایی زون مربوط به هر نقطه نیز ضروری است. سیستمهای مختصات جغرافیایی مانند طول و عرض جغرافیایی و همچنین سیستم مرکاتور معکوس (UTM) از پرکاربردترین روشها در نقشهبرداری هستند. در ایران، به منظور تهیه نقشههای کاداستر و انجام فعالیتهای مختلف نقشهبرداری از سیستم مختصات یو تی ام استفاده میشود.
ایران در چهار زون 38، 39، 40 و 41 قرار دارد که به ترتیب از غرب به شرق کشور را پوشش میدهند. لازم به ذکر است که ممکن است یک نقطه با مختصات مشابه در دو زون مختلف وجود داشته باشد. بنابراین، برای برداشت یا پیادهسازی مختصات یو تی ام در هر نقطه از کشور، باید زون مربوطه نیز مشخص گردد. به عنوان مثال، اگر مالک زمینی در زاهدان باشد و نیاز به تهیه عکس هوایی داشته باشد، باید مختصات مرکز زمین و زون آن را به کارشناس ارائه دهد.
برای تعیین زون دقیق، میتوان از نرمافزارهایی مانند گوگل ارث بهره برد. با مشخص کردن موقعیت زمین، میتوان مختصات یو تی ام و شماره زون مربوطه را دریافت کرد. دقت در تعیین زون به اندازه دقت در مشخص کردن مختصات یو تی ام حائز اهمیت است، زیرا ممکن است زمین در مرز دو زون جغرافیایی قرار داشته باشد.
نقشه یو تی ام در شهر تهران
نقشه یو تی ام در تهران بهمنظور امور ملکی و پروژههای اجرایی تهیه و ترسیم میشود. استفاده اصلی از این نوع نقشه، در فرآیندهای ثبتی و نقشهبرداری املاک به ویژه توسط نهادهای دولتی است. ادارات ثبت اسناد و املاک و شهرداریها از اصلیترین درخواستکنندگان نقشههای یو تی ام در تهران به شمار میآیند.
به عنوان نمونه، زمانی که مالک برای تخریب و نوسازی ملک خود به شهرداری مراجعه میکند، ممکن است از وی خواسته شود که نقشه یو تی ام تهیه کند تا مشکلات مربوط به گذرها حل و فصل شود. در اینجا، مالک باید تقاضای تهیه نقشه یو تی ام را به کارشناس رسمی نقشهبرداری و امور ثبتی در تهران ارائه کند. در این مواقع، مالک ملزم است نقشه یو تی ام برداشت وضع موجود ملک را که باید به تأیید کارشناس رسمی رسیده باشد، به شهرداری منطقه مربوطه ارائه دهد. پس از تأیید این نقشه، مالک باید درخواست نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی سند را نیز به کارشناس رسمی امور ثبتی تحویل دهد.
یک نسخه از نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی نیز باید به اداره ثبت ارائه شود تا در فرآیند تعویض سند دفترچهای به سند تکبرگ استفاده گردد. اداره ثبت پس از بررسی این نقشه توسط کارشناس رسمی، تأییدیه لازم را صادر کرده و سند تکبرگ را طبق نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی ارائه میکند. علاوه بر این، سایر نهادهای دولتی از جمله سازمان زمین شهری، اداره راه و شهرسازی، اداره میراث فرهنگی و سازمان آب نیز به تهیه نقشههای یو تی ام در تهران نیاز دارند و این نقشهها در پروژههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
نقشه یو تی ام زمین کشاورزی
تهیه نقشه یو تی ام برای زمینهای کشاورزی و زراعی با استفاده از دستگاههای مولتیفرکانس و متصل به سامانه شمیم (GPS شمیم) صورت میگیرد. در این فرآیند، کارشناس رسمی دادگستری باید در نقاط مشخص شده از زمین که توسط مالک تعیین شده است، حضور داشته باشد. پس از برقراری ارتباط گیرنده روور یا دستگاه شمیم با سامانه و دریافت تصحیحات لازم، کار برداشت و تهیه نقشه یو تی ام آغاز میشود.
مهم است که در صورت وجود پوشش گیاهی مانند درختان در اطراف زمین، دستگاه GPS نمیتواند به طور کامل تصحیحات ماهوارهای را دریافت کند و این امر منجر به بهوجود آمدن خطا در نقشه یو تی ام میشود. در این شرایط، کارشناس نقشهبرداری به استفاده از دو دستگاه GPS به شکل بیس و روور نیاز دارد تا نقشه را به دقت تهیه کند.
در مواقعی که دسترسی به دو دستگاه وجود نداشته باشد، میتوان از ترکیب دوربین نقشهبرداری و جیپیاس شمیم بهطور همزمان برای نقشهبرداری از زمین کشاورزی استفاده کرد. تهیه نقشه یو تی ام از زمینهای کشاورزی کاربردهای متعددی دارد. به عنوان مثال، در زمانی که مالک قصد دارد سندی برای زمین کشاورزی خود تهیه کند، باید نقشه یو تی ام ممهور به مهر کارشناس رسمی نقشهبرداری ارائه دهد. این نقشه همچنین برای تبدیل سندهای دفترچهای قدیمی به سندهای تکبرگ کاربرد دارد.
علاوه بر این، با استفاده از نقشه یو تی ام، میتوان حد و مرزهای زمین را بهطور مهندسی پیادهسازی کرد و از آن در نصب دستگاههای آبیاری قطرهای و ماشینآلات کشاورزی بهره برد. بهطور کلی، نقشهبرداری دقیق از زمینهای زراعی نه تنها به مدیریت بهتر زمین کمک میکند، بلکه در فرآیندهای قانونی و توسعه کشاورزی نیز نقش مهمی ایفا میکند.
هزینه نقشه یو تی ام 1403
محاسبه هزینه یا تعرفه تهیه نقشه یو تی ام در سال 1403 تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. به عنوان مثال، مساحت ملک یکی از این عوامل مهم است، اما تنها فاکتور تعیینکننده نیست. ممکن است هزینه تهیه نقشه یو تی ام برای ملکی با مساحت 5000 متر مربع کمتر از هزینه نقشهبرداری ملکی با مساحت 2000 متر مربع باشد.
در برخی موارد، املاک با مساحت کمتر ممکن است پیچیدگیهای بیشتری داشته باشند، مانند وجود گوشهها و پخهای زیاد که نیاز به دقت بیشتری در نقشهبرداری دارند. همچنین، در املاکی با متراژ کم که پوشش گیاهی زیادی وجود دارد، ممکن است زمان بیشتری برای تهیه مختصات دقیق و بررسی حدود اربعه ملک صرف شود.
عوامل مهم دیگری که بر هزینه نقشه یو تی ام 1403 تأثیر میگذارند شامل منطقه جغرافیایی ملک و فاصله آن از محل کار کارشناس رسمی نقشهبرداری است. همچنین، در برخی موارد نیاز به برداشت ارتفاع وجود دارد که به نوع کاربری نقشه و الزامات شهرداری بستگی دارد. بررسی پوشش اینترنت منطقه نیز ضروری است، چرا که ممکن است به یک یا دو دستگاه گیرنده شمیم نیاز باشد.
از دیگر عوامل تأثیرگذار میتوان به درج پلاک ثبتی در نقشه اشاره کرد که بار حقوقی دارد و در صورت نیاز، نقشه باید به تأیید کارشناس رسمی دادگستری برسد تا اعتبار فنی و قانونی داشته باشد.
محاسبه هزینه نقشه یو تی ام سال 1403
محاسبه هزینه تهیه نقشه یو تی ام در سال 1403 توسط کارشناسان رسمی دادگستری، به بررسی و ارزیابی مجموعهای از عوامل بستگی دارد. اولین و مهمترین عامل در این محاسبه، مساحت ملک مورد نظر است. اما لازم به ذکر است که تنها مساحت ملک تأثیرگذار نیست و فاکتورهایی چون شکل زمین، گوشهها و زمان لازم برای تهیه نقشه نیز نقش مهمی ایفا میکنند.
وضعیت جغرافیایی ملک نیز بر فرآیند نقشهبرداری تأثیر دارد، زیرا ممکن است برای دسترسی به ملک، نیاز به پیمودن مسیری طولانی بدون وسیله نقلیه وجود داشته باشد. به همین دلیل، هزینه تهیه نقشه یو تی ام برای دو ملکی که از نظر مساحت یکسان هستند، ممکن است متفاوت باشد.
در برخی موارد، پس از تهیه نقشه یو تی ام، مالک ممکن است درخواستی برای جانمایی نقشه بر روی نقشههای دیگر نظیر نقشه یک دو هزارم یا عکس هوایی داشته باشد که این خدمات به صورت جداگانه محاسبه میشوند. همچنین، هزینه ایاب و ذهاب تیم کارشناسی بر اساس فاصله ملک تا محل کار محاسبه میشود.
اجاره تجهیزات مورد نیاز برای نقشهبرداری نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر در تعیین هزینه است. به عنوان مثال، در مناطقی که پوشش اینترنت وجود ندارد، نیاز به استفاده از دستگاههای بیس و روور وجود دارد. تیم کارشناسی ما معمولاً از دوربین نقشهبرداری و گیرندههای جی پی اس به طور همزمان برای دقت بیشتر استفاده میکند. نهایتاً، هزینه نهایی شامل ممهور کردن نقشه به مهر کارشناسی است که اعتبار خاصی به نقشه یو تی ام میبخشد. به یاد داشته باشید که تهیه یک نقشه یو تی ام معتبر صرفاً یک هزینه نیست، بلکه سرمایهگذاری در راستای مستندسازی دقیق مدل هندسی ملک شما است که به تأسیس اعتبار قانونی برای آن کمک میکند.
نقشه یو تی ام یا UTM یعنی چه؟
یو تی ام یا UTM که مخفف عبارت Universal Transverse Mercator است، به معنای سامانه مختصات جهانی مرکاتور معکوس میباشد. این سیستم به عنوان نوعی سیستم مختصات برای تعیین موقعیت نقاط در زمین استفاده میشود. سیستم UTM در واقع یک نمایش از موقعیتهای افقی به شمار میآید که با تعیین حدود یک منطقه، مختصات منحصر به فردی را برای آن منطقه فراهم میکند.
ایران دارای چهار زون مختلف در سیستم مختصات UTM است که شامل زونهای 38، 39، 40 و 41 میباشد. به این ترتیب، هر نقطه یا ملک در کشور ما دارای مختصات UTM خاص خود در یکی از این زونها است. به طور کلی، با استفاده از این سیستم میتوان هر نقطهای در کره زمین را به یک زون خاص نسبت داد و مختصات آن را به دقت تعیین کرد. از جمله ویژگیهای سیستم UTM این است که موقعیت نقاط را با دقتی در حد سانتیمتر مشخص میکند. سیستم مختصات UTM زمین را به 60 زون تقسیم میکند، که هر زون به اندازه 6 درجه طول جغرافیایی است. لازم به ذکر است که این سیستم با سیستمهای مختصات مبتنی بر طول و عرض جغرافیایی تفاوت دارد و به همین دلیل دقت و کارایی بالایی در مشخص کردن موقعیتها دارد.
زون های سیستم مختصات یو تی ام
تاریخچه زونهای سیستم مختصات یو تی ام به سال ۱۹۴۰ میلادی بازمیگردد که توسط گروه مهندسی ارتش ایالات متحده آمریکا طراحی و توسعه یافت. این سیستم مختصاتی بر پایه بیضوی مبنای زمین شکل گرفته و برای نقاط مختلف، از بیضوی کلارک ۱۸۶۶ برای سرزمین اصلی آمریکا و از بیضوی بینالمللی برای سایر نقاط جهان استفاده شده است. در حال حاضر، از سیستم ژئودتیک جهانی یا بیضوی مبنای ۱۹۸۴ به منظور مدلسازی زمین در این سیستم مختصات بهرهبرداری میشود. نکته قابل توجه این است که مختصات یو تی ام ممکن است تا بیش از ۲۰۰ متر با مختصات قبلی، یعنی بیضوی کلارک، تفاوت داشته باشد.
لازم به ذکر است که سیستم مختصات یو تی ام با سامانه تصویر مرکاتور معکوس تفاوت دارد. سامانه مرکاتور در سال ۱۵۷۰ میلادی توسط گراردوس مرکاتور، جغرافیدان و نقشهبردار فلاندری، معرفی شد. در این سامانه، زاویه و شکل تقریبی زمین حفظ میشود، اما فاصله و مساحت نقاط دستخوش تغییرات میگردد.
سیستم مختصات یو تی ام بهطور خاص کره زمین را در عرض جغرافیایی بین ۸۰ درجه جنوبی تا ۸۴ درجه شمالی به ۶۰ زون تقسیمبندی میکند. هر کدام از این زونها ۶ درجه طول جغرافیایی را شامل میشود که در مجموع ۳۶۰ درجه را تشکیل میدهد. زون اول طول جغرافیایی بین ۱۸۰ درجه تا ۱۷۴ درجه غربی را پوشش میدهد و به همین ترتیب، شماره زونها به سمت شرق افزایش مییابد. در نهایت، زون ۶۰ طول جغرافیایی ۱۷۴ درجه تا ۱۸۰ درجه شرقی را در بر میگیرد. این تقسیمبندی به ما این امکان را میدهد که نقشههای دقیقتری از زمین ایجاد کنیم و اطلاعات مکانی را با دقت بیشتری تحلیل نماییم.
موقعیت یابی سیستم مختصات UTM
موقعیتیابی در سیستم مختصات UTM به وسیله شماره زون یا قاچ و دو مختصات شرقی و شمالی انجام میشود. هر نقطه روی کره زمین با استفاده از این اطلاعات مشخص میگردد. نقطه آغاز هر زون UTM در تقاطع خط استوا و نصفالنهار مرکزی آن زون قرار دارد. به منظور جلوگیری از اعداد منفی در مختصات شرقی، نصفالنهار مرکزی هر زون به مقدار 500 هزار متر به سمت شرق جابهجا شده است.
در هر زون، نقطهای که طول شرقی آن 400 هزار متر است، در 100 کیلومتری غرب نصفالنهار مرکزی اندازهگیری میشود. این مقدار در واقع کمتر از 100 کیلومتر بر سطح واقعی است. مختصات شرقی UTM در محدودهای بین 167 هزار متر (نزدیک قطب) تا 833 هزار متر در استوا قرار دارد. در نیمکره شمالی، اندازهگیری مختصات شمالی از صفر در استوا به سمت شمال آغاز میشود و حداکثر مقدار آن به حدود نه میلیون و سیصد هزار متر در عرض جغرافیایی 84 درجه شمالی میرسد که انتهای شمالی زونهای UTM است. در نیمکره جنوبی، این مقدار به سمت جنوب کاهش مییابد و از استوا تا حدود یک میلیون و صد هزار متر در 80 درجه جنوب، انتهای جنوبی زونهای UTM را تشکیل میدهد.
عملکرد نقشه یو تی ام
نقشههای UTM، موقعیت عوارض و نقاط برداشت شده را در این سیستم مختصات به تصویر میکشند. به طور کلی، مختصات هر نقطه شامل مختصات شرقی (X) و مختصات شمالی (Y) است که طبق سیستم مختصات UTM تعریف میشود. با تهیه نقشههای UTM، علاوه بر آگاهی از ابعاد و مساحت دقیق ملک یا زمین، میتوان موقعیت حدود اربعه آن را در سطح جهانی نیز مشاهده کرد. این اطلاعات به ما کمک میکند تا درک بهتری از موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای زمین داشته باشیم.
با توجه به تخصصی بودن تشریح سیستم های مختصات در تهیه نقشه های یو تی ام با بیان عامیانه نقشه UTM یو تی ام در واقع حدود اربعه املاک و اراضی مطابق متر کشی روی زمین را در سیستم موقعیت یو تی ام جهانی قرار می دهد. بدین معنی که نقشه یو تی ام املاک شما دارای مختصات انحصاری می شود و ملک دیگری در موقعیت ملک شما قرار نمی گیرد.
یو تی ام با گوشی
تهیه نقشههای یو تی ام (UTM) با استفاده از گوشیهای هوشمند بهطور مستقیم امکانپذیر نیست. گوشیهای موبایل معمولاً دارای نرمافزارهای موقعیتیاب هستند که میتوانند مختصات یو تی ام نقاط مختلف زمین را با دقتی حدود 5 متر ارائه دهند. این دقت به دلیل طراحی سنسورهای موقعیتیابی گوشیها است که برای کاربردهای عمومی ایجاد شدهاند.
برای تهیه نقشههای یو تی ام، نیاز به استفاده از گیرندههای مولتیفرکانس داریم که به سامانه شمیم متصل میشوند. این گیرندهها به ماهوارههای موقعیتیابی متصل میشوند و با استفاده از اطلاعات دریافتی، نقاط یو تی ام را ثبت میکنند. در این فرآیند، گیرنده مولتیفرکانس تصحیحات هندسی را از فرستندهای که در بیس سامانه شمیم قرار دارد، دریافت میکند و اینگونه موقعیت دقیق نقاط تثبیت میشود.
علاوه بر این، گیرندههای مولتیفرکانس برای مدیریت دادههای نقشهبرداری به یک دستگاه کنترلر هوشمند یا گوشی موبایل نیاز دارند که نرمافزار مرتبط برای برداشت نقاط روی آن نصب شده باشد. گوشی یا کنترلر بهعنوان رابط کاربری بین اپراتور و گیرنده عمل میکند و بهتنهایی نمیتواند بهعنوان یک ابزار دقیق نقشهبرداری مورد استفاده قرار گیرد. در واقع، از گوشیهای موبایل و برنامههای GPS فقط میتوان برای تعیین موقعیت تقریبی استفاده کرد. دقت در تعیین مختصات یو تی ام بسیار مهم است زیرا این اطلاعات موقعیت دقیق گوشههای زمینهای کشاورزی یا املاک را مشخص میکند و در بسیاری از کاربردها حیاتی است.
تهیه نقشه یو تی ام با گوگل ارث
نرمافزار گوگل ارث، همانند بسیاری از ابزارهای دیگر، قابلیت تهیه نقشههای UTM دقیق برای املاک را ندارد. با این حال، میتوان از این نرمافزار برای استخراج مختصات تقریبی گوشههای یک زمین در سیستم مختصات UTM استفاده کرد. به عنوان مثال، اگر مختصات UTM یکی از گوشههای یک ساختمان را از گوگل ارث دریافت کنید، باید توجه داشته باشید که اگر این مختصات را با استفاده از یک گیرنده مولتیفرکانس بررسی کنید، ممکن است با اختلافی حدود ۳ متر مواجه شوید.
نرمافزار گوگل ارث کاربردهای متنوعی دارد، اما این کاربردها بیشتر در زمینه مطالعات جغرافیایی و تحقیقاتی است و نمیتوان به آن به عنوان ابزاری مطمئن برای تهیه نقشههای UTM در پروژههای اجرایی اعتماد کرد. به طور مکرر مشاهده میشود که برخی افراد نقشههای حدود اربعه املاک خود را بر اساس اطلاعات گوگل ارث در سیستم مختصات UTM قرار میدهند که این عمل معمولاً با خطا همراه است. از جمله کاربردهای دیگر این نرمافزار میتوان به بررسی تغییرات جغرافیایی یک منطقه بر اساس نقشههای UTM اشاره کرد.
به این صورت که نقشه UTM یک ناحیه را به فرمت KMZ تبدیل کرده و موقعیت آن را بررسی میکنیم. با تغییر سال تصاویر موجود در گوگل ارث، میتوان تغییرات جغرافیایی منطقه از جمله تغییرات در پوشش گیاهی و ساختارهای فیزیکی را مشاهده کرد. در برخی مواقع، ممکن است نقشهای را روی گوگل ارث جانمایی کنید که حدود آن با دیوارهای واقعی همخوانی داشته باشد، اما با تغییر سال تصویر، ممکن است مرزها به وضوح متفاوت شوند. این نکته نشاندهنده این است که نمیتوان به مختصات ارائه شده توسط گوگل ارث به عنوان مرجع مطمئن تکیه کرد.
نرم افزار تهیه نقشه یو تی ام UTM
جهت تهیه نقشه UTM، در مرحله اول برداشت نقاط توسط گیرنده مولتی فرکانس شمیم، نیاز است که نرمافزار رابط کاربری برای اتصال کنترلر به گیرنده شمیم بر روی موبایل یا کنترلر نصب گردد. پس از برقراری اتصال بین گیرنده روور و ایستگاه شمیم و دریافت تصحیحات مختصات UTM، لازم است که مختصاتها را با استفاده از برنامه نصب شده ثبت و ذخیره کنیم.
بعد از برداشت نقاط با نرمافزار مربوطه، این اطلاعات باید به کامپیوتر منتقل شود تا بتوانیم نقشه UTM را ترسیم کنیم. برای ترسیم نقشه، نرمافزارهای کارتوگرافی مانند اتوکد و سیویل 3D به کار گرفته میشوند. پس از ایجاد نقشه UTM، باید این نقشه را بر روی نقشه هوایی با مقیاس یک دو هزارم جانمایی کنیم. با این جانمایی، موقعیت معابر و املاک نزدیک به ملک مورد نقشهبرداری به وضوح بر روی نقشه نمایان میشود.
همچنین، نرمافزاری که بر روی کنترلر جی پی اس شمیم نصب شده باید نسخه اصلی و بدون کرک باشد. در برخی از گیرندههای مولتی فرکانس که به شمیم متصل میشوند، مشاهده میشود که نرمافزار آنها قابلیت نصب بر روی چندین دستگاه یا موبایل را دارد، اما این برنامهها معمولاً دارای مشکلات زیادی در دریافت تصحیحات ارسالی از سامانه شمیم هستند.
نصب برنامه یو تی ام
برنامه یا اپلیکیشن یو تی ام به کاربران این امکان را میدهد که به سادگی مختصات دقیق ملک خود را به دست آورند. این موضوع به ویژه برای بررسیهای کارشناسانه اهمیت دارد، چرا که برای تحلیل وضعیت یک ملک، داشتن موقعیت دقیق آن ضروری است. به همین دلیل، ممکن است از متقاضیان درخواست شود تا مختصات یو تی ام UTM مرکز ملک خود را برای ما ارسال کنند.
با این حال، بسیاری از افراد نمیدانند چگونه میتوانند این مختصات را به دست آورند. خوشبختانه، با گسترش استفاده از گوشیهای هوشمند و اپلیکیشنهای موقعیتیاب مانند Waze، Google Maps و Sygic، آشنایی با مفهوم لوکیشن و نحوه ارسال لینک موقعیت به مراتب سادهتر شده است. این اپلیکیشنها به کاربران کمک میکنند تا به راحتی موقعیت خود را پیدا کرده و آن را با دیگران به اشتراک بگذارند. در نتیجه، هر کسی میتواند با چند کلیک ساده، مختصات یو تی ام ملک خود را به دست آورد و در اختیار کارشناسان قرار دهد.
دانلود برنامه یو تی ام
برای دانلود برنامه یو تی ام، کافی است که واژه UTM را در فروشگاههای اپلیکیشن اندروید یا آیفون جستجو کنید. در این جستجو، برنامه یو تی ام UTM Geo Map در بالاترین قسمت قرار گرفته. فرآیند نصب این اپلیکیشن مشابه سایر برنامهها میباشد و به سادگی قابل دانلود و نصب است.
پس از نصب UTM Geo Map، بر روی دکمه Map Coordinates کلیک کنید و سپس بر روی GOTO GPS Location ضربه بزنید. این اپلیکیشن مختصات نقطه مورد نظر را در چهار نوع سیستم مختصاتی مختلف نمایش میدهد. سطر سوم مختصات نشاندهنده مختصات یو تی ام UTM ملک میباشد که شامل دو عدد شش رقمی و هفت رقمی است، هر یک با دو رقم اعشار که دقت آن به سانتیمتر میرسد. سطر اول نیز مختصات جغرافیایی ملک را نمایش میدهد که کاربردهای متعددی دارد. برای تأیید محل ملک، میتوانید مختصات را روی نقشههای ماهوارهای جستجو کنید تا تصویر هوایی ملک و محدوده آن را بهطور واضح مشاهده کنید.
بدین منظور، به بخش satellite در اپلیکیشن گوگل مپ گوشی خود بروید و مختصات جغرافیایی ملک را در قسمت جستجو وارد کنید. مختصات جغرافیایی که در واقع همان سطر اول از اطلاعات نمایش داده شده در اپلیکیشن UTM Geo Map است، به شما کمک میکند تا مکان دقیق ملک خود را پیدا کنید.
مختصات در برنامه یو تی ام
مختصات جغرافیایی به صورت طول و عرض جغرافیایی بر روی بیضوی زمین نشان داده میشوند و معمولاً با دقت بالا، شامل اعداد اعشاری مانند ۳۵٫۷۴۵۱۱۵ و ۵۱٫۳۷۵۲۹۵ ارائه میگردند. با جستجوی این مختصات در موتور جستجوی گوگل، شما میتوانید موقعیت ملک خود را روی نقشه و تصاویر هوایی مشاهده کنید.
برای این کار میتوانید از گزینههای Google MAP یا Google Earth استفاده نمایید. اما باید توجه داشت که تهیه نقشه یو تی ام (UTM) ملک باید به دست یک کارشناس نقشهبرداری انجام شود و هیچ نرمافزار یا اپلیکیشنی قادر نیست نقشه یو تی ام ملک را به طور دقیق تولید کند. این امر به دلیل پیچیدگیهای فنی و نیاز به دقت بالا در نقشهبرداری است که تنها توسط متخصصین مجرب قابل انجام است.
نقشه یو تی ام آنلاین
نقشهبرداری بهصورت یو تی ام آنلاین یکی از نیازهای مهم مالکان است که بهخصوص برای اخذ سند تک برگ مورد درخواست ادارات قرار میگیرد. سوالی که برای بسیاری از مالکین پیش میآید این است که آیا میتوانند بدون نیاز به مراجعه به متخصصین نقشهبرداری، بهطور آنلاین نقشه یو تی ام مناسبی را تهیه و به ادارات ثبت یا شهرداری ارائه دهند.
روشهای مختلفی برای تهیه نقشه یو تی ام بهصورت دستی و بدون تجهیزات پیشرفته وجود دارد. در این مقاله به بررسی این روشها و مزایا و معایب استفاده از گوشیهای همراه برای این کار میپردازیم.
در روش استفاده از جیپیاس دستی، لازم است که مختصات نقاط کلیدی ملک، از جمله گوشهها و شکستگیها برداشت شود. این برداشت مختصات بر اساس سیستم تصویر یو تی ام انجام میگیرد، به این معنی که نیازی به تبدیل مختصات به این سیستم نیست. پس از انجام برداشت، اطلاعات به کامپیوتر منتقل و نقشه یو تی ام ملک ترسیم میشود.
باید توجه داشت که جیپیاسهای دستی برای کارهای دقیق مناسب نمیباشند و نقشه یو تی ام تهیه شده با استفاده از این دستگاهها معمولاً با خطاهایی همراه خواهد بود. همچنین، یکی از چالشهای این نوع GPSها، کار در محیطهایی با ساختمانهای بلند است که میتواند برقراری ارتباط ماهوارهای را دشوار کرده و به افزایش خطای اندازهگیری منجر شود.
یو تی ام آنلاین با گوشی
جهت تهیه نقشههای UTM با استفاده از تلفن همراه و با دقت سه تا پنج متر، مراحل مشخصی باید رعایت شود. در ابتدا، نصب یک برنامه مناسب برای تعیین مختصات UTM بر روی گوشی الزامی است. برنامههای متنوعی برای سیستمهای عامل اندروید و iOS وجود دارد که امکان دسترسی به اطلاعات مختصات UTM را فراهم میکنند. برای اطمینان از دقت و کارایی برنامه، انتخاب اپلیکیشنهایی با امتیاز بالا توصیه میشود. برخی از این برنامهها شامل GPS Coordinates، Map Coordinates، Gaia GPS، Google Maps، me، UTM Geo Map و AllTrails هستند. لازم به ذکر است که هر کدام از این برنامهها ممکن است ویژگیها و روندهای متفاوتی داشته باشند. پس از دانلود و نصب برنامه، کاربر باید منطقه مورد نظر را بر اساس مختصات جغرافیایی خود مشخص کند. در این مرحله، انتخاب فرمت UTM مورد نظر، نظیر UTM WGS84 یا UTM NAD83، اهمیت دارد.
در مرحله بعد، فعالسازی جیپیاس گوشی برای تعیین موقعیت فعلی فرد ضروری است. این عمل معمولاً با استفاده از گزینه “یافتن مکان من” انجام میشود. زمانی که در مکان مورد نظر قرار گرفتید، میتوانید دادههای جیپیاس را جمعآوری کنید. برنامه مختصات UTM به شما این امکان را میدهد که موقعیت کنونی و نقاط دیگر نقشه را ثبت و مختصات طول و عرض جغرافیایی را به مختصات UTM تبدیل کنید.
در نهایت، مختصات UTM بهدستآمده باید بر روی نقشه ترسیم و ذخیره شود. پیش از نهاییسازی نقشه، بررسی صحت مختصات UTM بر روی نقشه ضروری است تا اطمینان حاصل شود که نقاط به درستی در مکانهای مشخص قرار دارند. این مراحل به کاربران کمک میکند تا به سهولت و با دقت نقشههای مورد نظر خود را تهیه کنند.
تعریف کلی یو تی ام UTM
به صورت کلی هر نقشه یا پلان از جمله نقشه ثبتی، راه سازی، معماری و… می تواند در سیستم مختصات یو تی ام جانمایی شود. با توجه به توضیحات ارائه شده، UTM یا یو تی ام صرفا یک سیستم مختصات است و استفاده از این واژه برای نقشه های برداشت املاک به نام نقشه UTM اشتباه است. سیستم مختصات UTM موقعیت قرار گیری یک نقشه روی زمین با مکان انحصاری را مشخص می کند. در واقع توسط سیستم مختصات UTM مکان انحصاری یک مکان را در قالب نقشه ثبت و تبدیل به نقشه می کنیم.
به عنوان مثال در پروسه جانمایی پلاک ثبتی نقشه تهیه شده را نقشه جانمایی پلاک ثبتی می نامیم یا نقشه جانمایی ملک روی نقشه UTM. در مورد دیگر پس از تهیه نقشه رها سازی گذر ملک، عنوان نقشه می شود نقشه UTM رها سازی ملک. پس توجه داشته باشید که یو تی ام یا UTM صرفا یک سیستم مختصات جهانی است.
نقشه یو تی ام (UTM MAP) یعنی چه؟
نقشه ی یو تی ام یا نقشه UTM یک کروکی یا پلان مسطحاتی می باشد که حاصل برداشت (نقشه برداری) حدود اربعه عرصه یا اعیان می باشد که در سیستم مختصات جهانی مرکاتور یا همان UTM جانمایی شده است. به شکل کلی در اکثر کشور ها از سیستم های تصویر گوناگون برای تهیه نقشه ی یو تی ام استفاده می شود. جهت تهیه نقشه رقومی در کلیه پروژه های اجرایی در ایران بیشترین استفاده از سیستم مختصات مختصات UTM منطبق با سامانه شمیم می باشد.
نقشه یا کروکی های تهیه و ترسیم شده در امور ثبتی و نقشه برداری، معروف به نقشه UTM می باشد. در واقع نقشه UTM وضع موجود عرصه یا اعیان املاک، برداشت(مساحی) حدود اربعه و گوشه های املاک است که در سیستم مختصات UTM قرار گرفته است و نقشه یو تی ام نامیده می شود. نقشه های UTM در اکثر امور ثبتی و نقشه برداری، مرتبط با مهندسین نقشه برداری و ثبتی کاربرد دارد.
فرمت نقشه یو تی ام
فرمت یا قالب نقشه یو تی ام جهت امور ملکی که از طرف ارگان های همچون اداره ثبت و شهرداری جهت تهیه به مالک اعلام می شود متفاوت است. نقشه های یو تی ام تهیه شده برای اداره ثبت صرفا دو بعدی می باشد ولی نقشه UTM تهیه شده برای جواز ساخت یا پایان کار شهرداری می بایست حامل کد ارتفاعی یا بعد سوم نیز باشد. همچنین درج اطلاعات ثبتی از جمله پلاک ثبتی اصلی و فرعی و شماره قطعه برای نقشه های ارائه شده به اداره ثبت الزامی است.
برای نقشه UTM برای اداره راه و شهرسازی یا سازمان آب، نقشه تهیه شده می بایست، روی نقشه هوایی با مقیاس یک دو هزارم یا نقشه 2000 نیز جانمایی شود. فرمت اصلی نقشه های UTM می بایست دارای کادر مختصاتی در اطراف نقشه باشند همچنین باید جدول مختصات در گوشه نقشه تعریف شود. در صورتی که نقشه تهیه شده در سیستم مختصات UTM باشد می بایست رفرنس و پروتکل برداشت توسط سامانه شمیم نیز در نقشه درج گردد.
یو تی ام یا UTM مخفف چیست؟
یو تی ام یا UTM مخفف یا کوتاه شده عبارت Universal Transverse Mercator به معنی سیستم مختصات جهانی مرکاتور معکوس می باشد. حروف انگلیسی ابتدایی یا اختصاری این عبارت UTM یا یو تی ام نامیده می شود که سیستم مختصات جهانی جهت مکان یابی مورد استفاده در نقشه ها و علوم اطلاعات مکانی GIS و RS می باشد.
سیستم تصویر UTM که جز دستگاه مختصات دکارتی دو بعدی محسوب می شود، جهت تعیین موقعیت نقاط یا علوم اطلاعات مکانی به کار گرفته می شود. سیستم مختصات UTM یک نوع نمایش موقعیت افقی زمین می باشد که با تعیین حدود اربعه یک منطقه، آن مکان دارای مختصات یو تی ام انحصاری در یک زون یا قاچ مشخص می شود. موقعیت جغرافیایی کشور ایران در 4 زون یا قاچ از سیستم مختصات UTM قرار گرفته است. به معنای دیگر هر نقطه یا مکان در ایران دارای یک مختصات UTM انحصاری در زون های 38-39-40-41 می باشد.
سیستم مختصات UTM جهانی چیست؟
طبق تعریف سیستم مختصات UTM جهانی، هر مکان جغرافیایی در کره زمین، در یک ZONE ثابت با یک مختصات انحصاری UTM قرار گرفته است. به عنوان مثال در یک زون یک زمین کشاورزی در دو نقطه مختصاتی UTM در یک زون قرار نمی گیرد و موقعیت آن در یک نقطه مختصاتی ثابت است. در تعریف کلی هر نقطه در کره زمین یک یک زون مشخص و دارای مختصات انحصاری است.
موقعیت نقاط در سیستم مختصات UTM جهانی با دقت سانتی متر می باشد و برای برداشت این نقاط از گیرنده مولتی فرکانس شمیم استفاده می شود. در سیستم مختصات یو تی ام جهانی کره زمین به 60 زون یا قاچ تقسیم شده است. در این تقسیم بندی مختصاتی کره زمین هر قاچ در واقع به اندازه 6 درجه طول جغرافیایی تعریف شده است. سیستم مختصات مرکاتور معکوس جهانی یا همان UTM در واقع همانند یک محور مختصاتی عمل می کند که نقشه های مختلف از جمله نقشه حدود اربعه املاک و اراضی را می توان در این سیستم قرار داد.
بیشتر بخوانید: مختصات یو تی ام
چگونه نقشه یو تی ام تهیه کنیم؟
برای تهیه و دریافت نقشه یو تی ام (UTM) رسمی ممهور به مهر کارشناس رسمی، باید با کارشناسان رسمی امور ثبتی یا نقشه برداری تماس بگیرید جهت تهیه و دریافت نقشه یو تی ام رسمی. توجه کنید که تهیه و ترسیم نقشه UTM باید طبق اصول فنی و هندسی مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی تهیه و ترسیم شود. طبق تشریح فوق در مورد سیستم مختصات جهانی یو تی ام یا همان واژه مختصر لاتین UTM و نحوه جانمایی نقشه یو تی ام مساحی وضع موجود املاک و اراضی در این سیستم مختصات می بایست طبق اصول حرفه ای مهندسی نقشه برداری عمل شود.
نقشه UTM برای انجام امور ملکی از جمله اخذ سند، دریافت جواز ساخت شهرداری تهیه می شود. برای تهیه و دریافت این نقشه که می بایست توسط کارشناس ذیصلاح تهیه شود می بایست با کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی تماس حاصل کنید. جهت تهیه نقشه UTM با مهر و امضا کارشناس رسمی می توانید با تیم کارشناسی حد نگار تماس بگیرید.
اصول مهندسی تهیه نقشه یو تی ام
برای دقت در تهیه ی نقشه UTM می بایست رعایت یک سری اصول هندسی کاربردی رشته مهندسی نقشه برداری به کار گرفته شود. مبحث هندسی نقشه برداری و دقت هندسی تهیه نقشه های UTM به مبحث مساحی (عملیات نقشه برداری) خلاصه می شود. در گام اول تهیه نقشه یا کروکی می بایست طول و زوایای املاک با دقت میلیمتر توسط دوربین توتال استیشن ثبت و ذخیره و ترسیم آن توسط رایانه و نرم افزار های تخصصی کارتوگرافی انجام شود.
عملیات زمینی نقشه برداری جهت تهیه دیتا مختصاتی از اهمیت بالا برخوردار است. این عملیات توسط دوربین نقشه برداری و گیرنده مولتی فرکانس شمیم انجام می شود. جهت تهیه دیتا مختصاتی باید نهایت دقت کار با دوربین نقشه برداری و اصول مهندسی کار با سامانه شمیم را مورد استفاده قرار دهیم. پس از برداشت یا تهیه دیتا مختصاتی از محل در گام بعدی می بایست دیتا های مختصاتی را توسط عملیات کارتوگرافی به نقشه UTM تبدیل کنیم، دقت در ترسیم نقشه نیز باید به کار گرفته شود و نقشه ای استاندارد تهیه کنیم.
تعریف نقشه در نقشه یو تی ام
نقشه یا کروکی UTM در واقع یک تصویر رقومی (برداشت مختصاتی) قائم از عوارض روی زمین است که شامل دیوار، ساختمان یا حد و مرز زمین است. در تهیه و ترسیم نقشه ها ابعاد و اندازه های واقعی (حدود اربعه وضع موجود) به نسبت ثابتی با عنوان مقیاس کوچک تر شده است. نقشه ها معمولا بر روی یک سطح افقی تصویر میشوند، سپس به شکل رقومی (مختصاتی) بر روی رایانه ها و توسط نرم افزار های کارتوگرافی از جمله اتوکد یا سیویل 3D ترسیم میشوند.
مهندس نقشه برداری یا کارشناس رسمی نقشه برداری می بایست نقشه یا کروکی وضع موجود املاک و اراضی را به شکل ازبیلت (چون ساخت) با دقت بالا تهیه و ترسیم کنند. جهت تهیه دیتا مختصاتی برای تهیه نقشه از تجهیزات نقشه برداری همچون دوربین نقشه برداری و جی پی اس استفاده می شود. در تهیه نقشه مساحی وضع موجود می بایست طولها و زوایا با دقت در حد سانتی متر تهیه و ترسیم شود. بدین معنا که مساحت وضع موجود با مساحت نقشه کاملا مطابقت داشته باشد.
اهمیت تهیه نقشه یو تی ام
اهمیت تهیه نقشه UTM بدین جهت است که توسط این نقشه به صورت مستند یک شناسنامه هندسی برای املاک و اراضی در دست داریم و داشتن این نقشه برای املاک الزامی است. علت حساسیت در دقت تهیه مدل رقومی نقشه های برداشت شده در سیستم مختصات UTM بدین جهت است که نقشه های کاداستر یا حد نگاری، در سامانه شمیم و سیستم کاداستر ثبت می گردند. سند های تک برگ کاداستری بر مبنای سیستم کاداستر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صادر می شوند. در صورتی که برای امور ملکی مختلف از جمله اخذ سند، مجوز ساخت، پایان کار ساختمان به اداره ثبت یا شهرداری مراجعه کنید ارائه نقشه UTM با مهر کارشناس رسمی الزامی است.
در صورت خطا در قرار دادن نقشه محلی برداشت یک منطقه در سیستم مختصات UTM ممکن است زمین با اراضی مجاور دچار تداخل پلاک ثبتی یا حد و مرز شود. با توجه به موارد مطرح شده برای تهیه نقشه UTM معتبر منطبق بر سامانه شمیم، می بایست از کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی و نقشه برداری استفاده کرد.
تهیه نقشه یو تی ام معتبر
نقشه یو تی ام معتبر به نقشه ای گفته می شود که توسط افراد صاحب صلاحیت امور ثبتی و نقشه برداری همچون کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری تهیه و ترسیم شود. علت این اعتبار بدین جهت است که نقشه UTM تهیه شده توسط کارشناس رسمی مورد قبول ارگان های دولتی از جمله اداره ثبت و شهرداری و دیگر ارگان ها جهت انجام امور اداری مربوط به املاک قرار می گیرد.
اعتبار نقشه اشاره شده توسط کارشناس رسمی به کارگیری دقت بالا در تهیه نقشه است. کارشناس رسمی به دلیل اخذ پروانه کارشناسی و صلاحیت نقشه برداری از جمله تهیه نقشه UTM موظف است نقشه با دقت بالا تهیه کند. ابعاد و اندازه های یک ملک در واقعیت و روی نقشه از لحاظ مساحت و حدود اربعه دقتی در حد سانتی متر داشته باشد. در صورت خطا در نقشه برداری، کارشناس رسمی می بایست پاسخگو مرجع صادر کننده پروانه کارشناسی باشد. این امر در نقشه تهیه شده توسط افراد فاقد صلاحیت صدق نمی کند و در صورت خطا نمی توان اقدام قانونی راجع به این افراد انجام داد.
هدف از تهیه نقشه یو تی ام
هدف از نقشه برداری زمینی جهت تهیه نقشه UTM تثبیت مختصات حدود اربعه املاک و اراضی می باشد. مختصات UTM حدود اربعه نقشه برداری و ضبط می شود. تهیه مدل رقومی اراضی و املاک توسط تجهیزات نقشه برداری از جمله دوربین توتال استیشن و جی پی اس مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم انجام می شود. ميتواند. با تهیه دیتا مورد نیاز جهت ترسیم نقشه، پس از عملیات کارتوگرافی و ترسیم نقشه یک نقشه حاوی اطلاعات هندسی ملک را در دست خواهیم داشت. با تهیه این نقشه وضعیت هندسی ملک از جمله مساحت، ابعاد حدود اربعه ملک و گذرها و زوایای ملک مشخص می شود و به عنوان یک مدرک در دست خواهیم داشت.
نقشه برداري زمینی جهت تهیه نقشه UTM شامل دو مرحله، نقشه برداری یا مساحی حدود اربعه روی زمین و کارتوگرافی و ترسیم نقشه می باشد. در مرحله نقشه برداری زمینی، از تجهیزات و ابزار های جدید نقشه برداری و روش هاي مهندسی استفاده ميشود. پس از نقشه برداری دیتا لازم براي انجام مرحله دوم (کارتوگرافی) تهیه می شود. نتیجه نقشه برداری و ترسیم به شکل نقشه آنالوگ و يا رقومي مدل هندسی زمین ارائه می شود.
تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟
نقشه های یو تی ام شده در واقع یک نقشه یا کروکی وضع موجود از املاک و اراضی است که در سیستم مختصات UTM قرار گرفته است. جهت تهیه نقشه UTM ابتدا می بایست توسط تجهیزات نقشه برداری از جمله گیرنده مولتی فرکانس شمیم و دوربین نقشه برداری حدود اربعه ملک ثبت و ضبط شود جهت تبدیل به نقشه. توجه داشته باشید در صورتی که صرفا از جی پی اس یا به تعبیر بهتر گیرنده مولتی فرکانس شمیم استفاده شود، مختصات ها مستقیم به صورت یو تی ام ثبت و جهت ترسیم نقشه مورد استفاده قرار می گیرد.
در صورت استفاده از دوربین توتال استیشن چون مبنای مختصاتی توجیه دوربین نقشه برداری، مختصات لوکال یا محلی است، به دو روش عمل می کنیم. می توان دو نقطه مختصاتی UTM روی زمین علامت گذاری کنیم، سپس توسط GPS و دوربین نقشه برداری این نقاط را به عنوان بیس برداشت حدود اربعه ملک قرار دهیم. روش دیگر برداشت وضع موجود املاک با مختصات لوکال و در انتها قرائت دو نقطه مشترک GPS و دوربین نقشه برداری، سپس تبدیل نقشه محلی به یو تی ام توسط نرم افزار های نقشه برداری.
انواع نقشه یو تی ام کارشناس رسمی
نقشه یو تی ام ممهور به مهر کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری مدرکی معتبر است که حاصل عملیات نقشه برداری زمینی توسط دوربین نقشه برداری و گیرنده مولتی فرکانس است. کارشناس رسمی در عملیات نقشه برداری زمینی حدود اربعه ملک و املاک مجاور به همراه گذر های مجاور را توسط تجهیزات نقشه برداری برداشت می کند. پس از برداشت دیتا رقومی و انجام امور کارتوگرافی (نقشه کشی) نقشه یو تی ام تهیه و ترسیم می شود. علت اهمیت ممهور بودن نقشه به دلیل رسمی و قانونی شدن یک مدرک هندسی از ملک است.
در صورت تهیه نقشه UTM با مهر کارشناس رسمی دادگستری در صورت ارائه نقشه به ارگان های دولتی از جمله شهرداری، اداره ثبت، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی و دیگر ارگان های دولتی جهت انجام امور ملکی، نقشه مورد پذیرش قرار خواهد گرفت. دلیل پذیرش نقشه یو تی ام با مهر کارشناس رسمی این است که این کارشناسان از طرف مرجع صادر کننده پروانه کارشناسی صلاحیت رسمی و قانونی برای انجام امور نقشه برداری از جمله تهیه نقشه یو تی ام دارند.
قالب نقشه یو تی ام کارشناس رسمی
قالب نقشه ی یو تی ام ارائه شده توسط کارشناس رسمی نقشه برداری شامل جدول مختصاتی، کادر مختصاتی، اطلاعات ملک و مالک و اطلاعات هندسی و ثبتی املاک و اراضی می باشد. مقیاس نقشه در مساحی وضع موجود یک دویستم می باشد که در برخی مواقع این نقشه روی نقشه هوایی یک دو هزارم نیز جانمایی می شود. در مواردی که نیاز به نقشه یو تی ام حامل رقوم ارتفاعی باشد در نقشه درج خواهد شد.
در برخی موارد به عنوان مثال نقشه کادر یا نقشه UTM رها سازی گذر شهرداری، علاوه بر نقشه حدود اربعه ملک مورد تعرفه، موقعیت ساختمان های مجاور و گذرها نیز باید در نقشه یو تی ام درج شود. بدین ترتیب با نقشه برداری ساختمان های مجاور و ملک مورد تعرفه وضعیت ساختمان نسبت به پلاک ها و قطعات تفکیکی دیگر نیز مورد بررسی قرار می گیرد. درج اطلاعات ثبتی در نقشه UTM برای کارشناس بار حقوقی دارد بدین جهت برای درج پلاک ثبتی در نقشه می بایست نقشه ثبتی و کاداستر بررسی شود که شامل هزینه بیشتری است.
نقشه یو تی ام جانمایی و رها سازی گذر
بررسی کارشناسی املاک و اراضی در تهران به ویژه در رابطه با ملک های کلنگی خیلی مهم است. کارشناس رسمی پس از تهیه نقشه یو تی ام از ملک قدیمی و جانمایی سند، موقعیت ملک را از لحاظ مساحت و مطابقت با سند و قرار گیری در طرح و گذر شهرداری را بررسی و به شما اعلام می کند. با توجه به خطا در حدود اربعه املاک قدیمی با جانمایی پلاک ثبتی و استعلام ثبتی ، وضعیت سلامت یا عدم سلامت حقوقی و هندسی ملک بررسی می شود.
با توجه به بالا رفتن قیمت املاک در تهران، پیشنهاد می شود قبل از خرید املاک، نقشه یو تی ام ملک را توسط کارشناس رسمی تهیه کنید. کارشناس رسمی در تهران علاوه بر مطابقت نقشه یو تی ام با وضع موجود ملک، مدارک مالکیت را نیز مطابقت می دهد. به عنوان نمونه واقعی در مواردی ماکی به ما مراجعه کرد که ساختمان قدیمی را با مساحت 153 متر طبق سند دفترچه ای خریداری کرده بود. پس از تهیه نقشه یو تی ام مشاهده شده که مساحت وضع موجود پس از رها سازی 130متر است.
همچنین در این ملک مشکل تجاوز به گذز نیز مشاهده شد و مالک می بایست 23 متر مربع دیگر نیز عقب نشینی کند که سند تک برگ دریافت نماید. با توجه به قیمت ملک در تهران محاسبه کنید که این مالک چه ضرری را متحمل شد. در صورتی که قبل از معامله توسط کارشناس رسمی مساحت ملک و موضوع جانمایی پلاک ثبتی بررسی می شد این مشکلات رخ نمی داد.
نقشه یو تی ام کادر یا بلوکی
نقشه UTM کادر یا بلوکی یک نقشه مهم در امور ثبتی جهت تعیین وضعیت ثبتی و مساحی املاک است. تهیه نقشه بلوکی یا کادر در مواردی کاربرد دارد که مساحت سندی یک ملک با مساحت وضع موجود اختلاف دارد. به عنوان مثال یک با مساحت سندی 150 متر می باشد، پس از تهیه نقشه یو تی ام مشخص می شود که مساحت ملک 140 متر است و 10 متر کسری مساحت وجود دارد. در این موارد می بایست نقشه کادر یا بلوکی تهیه شود. تهیه این نقشه در صلاحیت کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی می باشد.
روش کار بدین صورت است که می بایست تمامی ملک های موجود در مجاورت ملک دارای کسری مساحت برداشت می شود. پس از تهیه نقشه یو تی ام املاک مجاور و جانمایی پلاک ثبتی طبق سند و نقشه ثبتی و مطابقت با مساحت وضع موجود املاک. مشخص می شود که کسری مساحت از کدام ضلع ملک مورد تعرفه اتفاق افتاده. این موراد به دلیل خطا در پیاده سازی قطعات تفکیکی در گذشته ها اتفاق افتاده است. توجه داشته باشید که علی رغم این که یک ملک باید با میزان مساحت سند همخوانی داشته باشد، می بایست در موقعیت ثبتی طبق سند قرار بگیرد.
نقشه یو تی ام جانمایی ملک طبق سند
تهیه نقشه UTM جانمایی ملک از جمله املاک قدیمی و کلنگی قبل از خرید این املاک امری ضروری است. در این دسته املاک که با سند های قدیمی و دفرتچه ای معامله می شوند، مساحت درج شده در سند ملاک عمل قرار می گیرد. توجه داشته باشید همانند مثال ذکر شده در رها سازی گذر شهرداری، ممکن است مساحت وضع موجود ملک طبق نقشه ثبتی یا بعد از رها سازی کمتر از مساحت سندی باشد. با توجه به قیمت بالای املاک با تهیه نقشه جانمایی ملک طبق سند با مهر و امضا کارشناس رسمی امور ثبتی از هدر دادن سرمایه خویش و ضرر در معامله جلوگیری کنید.
روش کار در جانمایی موقعیت املاک طبق سند به این شکل است که در ابتدا کارشناس رسمی، نقشه یو تی ام وضع موجود را تهیه می کند. سپس نقشه تهیه شده را طبق نقشه های ثبتی و طرح ها و گذر های شهرداری جانمایی می کند. در انتها پس از انجام امور تخصصی جانمایی ملک و پس از جانمایی روی نقشه یک دو هزارم. نقشه UTM جانمایی ملک با تاییدیه کارشناس رسمی ارائه می شود. توجه داشته باشید که به استناد نقشه جانمایی ملک می توان درخواست سند تک برگ را به اداره ثبت اسناد و املاک ارائه داد.
نقشه یو تی ام کارشناس رسمی امور ثبتی
جهت تهیه و دریافت نقشه UTM ذیصلاح (نقشه رسمی) باید حتما به کارشناس رسمی دادگستری امور ثبتی مراجعه کنید. کارشناس رسمی جهت تهیه نقشه یو تی ام و ترسیم این نقشه از استاندارد های ثبتی و حقوقی مطابق با فرمت درخواست شده ارگان های دولتی استفاده می کند. کارشناس رسمی دادگستری جهت نقشه برداری املاک و اراضی شما از به روز ترین تجهیزات نقشه برداری بهره می برد. تهیه نقشه برای ارگان های مختلف با فرمت مورد درخواست ارگان های دولتی از جمله صلاحیت های کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری است.
به عنوان مثال جهت تهیه نقشه UTM برای املاک و اراض با سند مشاعی یا تهیه نقشه برای دریافت جواز ساخت شهرداری تهران با دو فرمت مختلف نقشه UTM تهیه می شود. بنا به درخواست اداره ثبت جهت صدور سند تک برگ، جانمایی نقشه یو تی ام روی عکس هوایی زمین مرجع شده دهه 40 و دهه 50 نیز انجام می گردد. کارشناسان رسمی گروه حد نگار آماده ارائه نقشه های UTM استاندارد برای ارگان های دولتی و افراد حقیقی می باشد.
نقشه یو تی ام اداره ثبت
نفشه UTM که توسط کارشناس رسمی دادگستری تهیه و ترسیم شده باشد از جمله مهمترین و معتبر ترین مدارک در امور اداری املاک جهت دریافت سند. در صورت تعویض سند دفترچه و تبدیل به سند تک برگ می بایست نقشه UTM شمیم ملک تهیه و ترسیم شود. در مورد دیگر در قانون تعیین تکلیف اراضی و املاک فاقد سند یا ماده 147 سابق در گام اول باید نقشه یو تی ام و فایل نقشه تهیه و ترسیم شود.
دلیل حساسیت در تهیه نقشه UTM و ارائه به اداره ثبت جهت تک برگ کردن اسناد دفترچه ای قدیمی می باشد. در صورت خطای نقشه برداری جهت تهیه نقشه UTM این املاک ممکن است مساحت ملک و حدود اربعه با خطا در سامانه شمیم ثبت شود. نقشه یو تی ام تهیه شده توسط کارشناس رسمی صرفا ترسیم چند خط و نقشه برداری حدود اربعه توسط تجهیزات نیست. نقشه یو تی ام مستند و معتبر کارشناس رسمی دارای بار حقوقی برای کارشناس رسمی نقشه برداری می باشد. به مثال در مواردی که مکان دقیق ملک مشخص نباشد، صرفا می بایست توسط نقشه جانمایی پلاک ثبتی مشخص شود. انجام این امور تخصصی صرفا در صلاحیت کارشناس رسمی امور ثبتی می باشد.
نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی سند
نقشه جانمایی ملک یا جانمایی سند، به نقشه ای گفته می شود که مکان یک ملک مطابق با سند را مشخص می کند. تعداد زیادی از سند های قدیمی معروف به سند های شاهنشاهی که عمدا ورثه ای می باشند در دست شهروندان در شهر تهران و حومه است که اطلاعی از مکان ندارند. برای این افراد جای سوال است که چگونه می توانند مکان املاک را مطابق با سند پیدا کنند. همچنین برخی از مالکین به ادارات ثبت مراجعه می کنند. جهت جانمایی و تعیین موقعیت این دست اسناد نیاز به مراجعه به ارگان خاصی نیست. انجام جانمایی سند در تخصص کارشناس رسمی امور ثبتی است.
کارشناس رسمی امور ثبتی پس از دریافت اسکن صفحات سند پروسه جانمایی پلاک ثبتی یا جانمایی ملک را جهت تعیین موقعیت انجام می دهد. پس از مطابقت حدود اربعه سند با نقشه های ثبتی و تهیه نقشه یو تی ام جانمایی ملک، موقعیت نقشه جانمایی روی نقشه 2000 شهرداری جانمایی می شود. همان طور که در نقشه بالا ملاحظه می فرمایید نقشه ثبتی را با نقشه هوایی مطابقت داده و طبق پلاک ثبتی جانمایی انجام می شود.
نقشه یو تی ام شهرداری تهران
نقشه UTM یو تی ام جهت ارائه به شهرداری تهران با مهر کارشناس رسمی دادگستری برای امور ملکی مورد نیاز است. از جمله امور اداری شهرداری که مالک را به تهیه نقشه یو تی ام توسط کارشناس رسمی ارجاع می دهد از جمله، نقشه یو تی ام جواز ساخت، نقشه یو تی ام پایان کار، نقشه یو تی ام رهاسازی گذر، نقشه UTM جانمایی ملک در طرح شهرداری و نقشه UTM جانمایی پلاک ثبتی و نقشه UTM کادر یا بلوکی می باشد.
تهیه نقشه UTM جهت ارائه به شهرداری به دلیل رسمی بودن و بار فنی و حقوقی می بایست توسط کارشناس رسمی امور ثبتی تهیه و ارائه شود. در برخی نقشه های یو تی ام مورد نیاز شهرداری از جمله برای پایان کار و جواز ساخت، می بایست نقشه UTM با رقوم ارتفاعی برداشت شده و در نقشه درج گردد. بدین جهت توجه داشته باشید قبل از انجام امور نقشه برداری، هدف از تهیه نقشه UTM و فرمت مورد نیاز را به کارشناس اطلاع دهید.
انواع نقشه یو تی ام و کاربردها
نقشه UTM کاربرد های مختلفی در امور اداری مربوط به املاک و اراضی دارد. این نقشه در واقع به عنوان سند هندسی املاک و اراضی است. بدین معنا که با تهیه نقشه UTM ممهور به مهر کارشناس رسمی. جهت امور ثبتی و ملکی در واقع برگه تشخیص موقعیت و مساحی حدود اربعه را ارائه کرده اید. به عنوان نمونه جهت استعلام منابع طبیعی تا نقشه یو تی ام ارائه نشود استعلام ممکن نیست.
اگر به ادارات دولتی و ارگان های مختلف از جمله شهرداری ها، ادارات ثبت، منابع طبیعی، اداره جهاد کشاورزی. آب منطقه ای و ادارات دولتی دیگر برای امور ملکی مراجعه کرده باشید، قطعا با نام نقشه UTM آشنا شده اید. توجه کنید که نقشه یو تی ام به مانند ترازوی مهندسی و حقوقی املاک و اراضی شماست. نقشه های گروه حد نگار با توجه به فرمت های ارگان های دولتی باید توسط کارشناس رسمی نقشه برداری ارائه می شود. نقشه UTM تهیه شده توسط کارشناس رسمی دادگستری قابل ارائه و استناد در ارگان های نامبرده جهت امور ملکی است.
نقشه یو تی ام زمین کشاورزی
نقشه UTM زمین های زراعی و کشاورزی توسط گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم تهیه و ترسیم می گردد. در این روش کارشناس رسمی دادگستری می بایست گوشه های زمین کشاورزی که توسط مالک زمین تعرفه می شود را برداشت کند. پس از کانکت شدن گیرنده متحرک یا گیرنده شمیم با سامانه شمیم اداره ثبت. دریافت تصحیحات از سامانه شمیم توسط گیرنده انجام شده و در این مرحله می توانیم اقدام به برداشت حدود اربعه و گوشه های زمین کشاورزی کنیم.
توجه کنید در صورت وجود پوشش گیاهی متراکم از جمله درخت و گیاهان با ارتفاع بالا. در حدود اربعه زمین کشاورزی و گوشه های زمین، در این صورت گیرنده GNSS به صورت کامل. تصحیحات ماهواره ای شمیم را دریافت نمی کند و نقشه UTM با خطا تهیه می شود. در این موراد کارشناس رسمی نقشه بردای می بایست از دو دستگاه جی پی اس به صورت بیس و رور استفاده کند جهت تهیه نقشه یو تی ام. در مورد اشاره شده که دسترسی به دو دستگاه بیس و روور شمیم جهت برداشت. بیس و رورر ملک وجود نداشته باشد، می بایست از ترکیب دوربین توتال استیشن و گیرنده مولتی فرکانس شمیم. به صورت همزمان جهت نقشه برداری و برداشت رقوم مختصاتی زمین کشاورزی استفاده کنیم.
نقشه یو تی ام ایران
کشور ایران در سیستم مختصات معکوس جهانی یا همان یو تی ام در چهار زون یا قاچ قرار گرفته است. در تقسیم بندی این سیستم مختصات هر قاچ یا پازل به اندازه 6 درجه طول جغرافیایی است. در سیستم مختصات UTM جهت پیاده کردن یک مختصات از هر نقطه در کشور ایران. علاوه بر مختصات UTM که به صورت مختصات x و y است. زون قرار گیری را نیز باید مشخص کنیم. به عنوان مثال شهر تهران در زون 39 نمیکره شمالی قرار دارد. و مختصات یک نقطه از شهر تهران به صورت X=545547 و Y=3955292 می باشد.
توجه داشته باشید که جهت انجام امور نقشه برداری از جمله تهیه نقشه یو تی ام. سفارش عکس هوایی و کلیه عملیات نقشه برداری در شهرهای مختلف ایران می بایست زون قرار گیری را به صورت صحیح در نرم افزار یا گیرنده مولتی فرکانس وارد کنید. بدین معنا که یک نقطه مختصاتی یو تی ام ممکن است در زون های متفاوت وجود داشته باشد. با وارد کردن زون در واقع نقطه مختصاتی انحصاری می شود.
زون های یو تی ام ایران
برای امور نقشه برداری و مکان یابی، سیستم مختصات طول و عرض جغرافیایی و سیستم مختصات UTM بیشترین کاربرد را دارند. از سیستم مختصات UTM ایران برای امور ثبتی و نقشه برداری جهت تهیه نقشه کاداستر و نقشه املاک و اراضی استفاده می شود. با توجه به تعداد قاچ های کره زمین که در 60 زون قرار گرفته اند. کشور ایران در 4 زون 38-39-40-41 قرار گرفته است. زون های یو تی ام ایران به ترتیپ از غرب تا شرق کشور را در سیستم تصویر یو تی ام پوشش می دهند.
جهت برداشت یا پیاده کردن مختصات UTM در هر نقطه از کشور ایران باید زون را در کنترلر گیرنده مولتی فرکانس ثبت کنیم. به عنوان نمونه مالک یک زمین در تهران نیاز به تهیه و تفسیر عکس هوایی دارد. برای بررسی اندکس های سازمان نقشه برداری جهت تهیه عکس ابتدا باید مختصات مرکز ملک به همراه زون را در اختیار کارشناس رسمی قرار دهد. به عنوان مثال در برخی مناطق ایران ممکن است یک زمین یا پروژه با مساحت بالا در دو زون مختلف قرار بگیرد. در این موراد می بایست عملیات تهیه نقشه با محاسبات ژئودزی انجام شود و این محاسیات توسط کارشناس نقشه برداری انجام می شود.
نقشه یو تی ام تهران
نقشه یو تی ام تهران جهت امور ثبتی و نقشه برداری کاداستر. همچنین در پروژه های عمرانی توسط کارشناس نقشه برداری تهیه و ترسیم می شود. کاربرد نقشه UTM در تهران برای امور ثبتی و تهیه نقشه املاک مورد استفاده است. که توسط ادارات دولتی برای امور اداری املاک درخواست می شود. به عنوان نمونه جهت تعویض سند دفترچه ای و تبدیل به سنک تک برگ. ادارت ثبت نقشه UTM ملک را که ممهور به مهر کارشناس رسمی امور ثبتی باشد را درخواست می کنند. برای اخذ پایان کار از طرف شهرداری تهران می بایست نقشه UTM تهیه و تحویل واحد املاک شهرداری تهران شود.
در صورت مراجعه سازنده یا مالک به شهرداری تهران برای دریافت مجوز تخریب و نوسازی. یا رها سازی ملک نسبت به گذر های شهرداری، به مالک یا سارنده دستور تهیه نقشه UTM ممهور به مهر کارشناس رسمی را می دهند. در این مرحله سازنده می بایست درخواست تهیه نقشه UTM را به کارشناس رسمی نقشه برداری در تهران ارائه کند. نقشه UTM تهران برای مالکینی که اقدام به خرید یا فروش املاک می کنند الزامی است. وقتی شما وقتی قصد خرید خودرو داشته باشید در ابتدا خودرو را به کارشناس نشان می دهید که سلامت خودرو را تایید کند. حال توجه داشته باشید که امور کارشناسی ملک حصاس تر و قیمت بسیار بالاتری دارد. با نقشه UTM در تهران می توان موضوع ثبتی و هندسی املاک را بررسی کرد.
کاربرد نقشه یو تی ام
نقشه UTM در واقع حکم شناسه هندسی و حقوقی املاک و اراضی را دارد. سندیت و رسمی بودن نقشه UTM ، تنها وقتی معنا پیدا می کند که کارشناس رسمی نقشه برداری. توسط تجهیزات نقشه برداری از جمله دوربین نقشه برداری و گیرنده شمیم تهیه شود و ممهور به مهر کارشناس رسمی دادگستری نقشه برداری باشد. در واقع نقشه بدون مهر کارشناس رسمی فاقد ارزش قانونی و رسمی است. شاید برای شما این سوال مطرح شود که چرا نقشه UTM املاک و اراضی چرا باید توسط کارشناس رسمی دادگستری تهیه شود؟
با توجه به قیمت روز افزون املاک و اراضی، در صورت خطا در تهیه نقشه یو تی ام خسارات مالی متوجه مالک خواهد شد. این ضرر زمانی نمایان می شود که به عنوان مثال. یک مالک زمین را با مساحت طبق نقشه 2000 متر به فروش برساند در صورتی که مساحت 1900 متر است. یا در مورد دیگر عکس همین موضوع یک خریدار ملک را با مساحت کمتر از میزان واقعی خریداری کند. استفاده از خدمات کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری جهت تهیه نقشه استاندارد. منجر به تولید یک نقشه منطبق بر مساحت واقعی ملک می شود.
توضیح نقشه یو تی ام
جهت توضیح نقشه UTM ابتدا نقشه را بررسی می کنیم. نقشه یا کروکی در واقع حاصل کارتوگرافی از دیتا برداشت (مساحی) حدود اربعه (اضلاع) املاک و اراضی به صورت دو بعدی می باشد. که توسط دوربین نقشه برداری و GPS متصل به سامانه شمیم تهیه می شود. پس از ثبت مختصات عوارض و اضلاع ملک در سیستم مختصات UTM دیتا های برداشتی توسط رایانه. و نرم افزار های کارتوگرافی طی عملیات (کارتوگرافی) و ترسیم می شود نقشه یو تی ام حاصل می شود.
UTM یکی از سیستم های مختصاتی تهیه نقشه می باشد. جانمایی موقعیت نقشه در سیستم مختصات UTM روش های قراردادی برای تبدیل یک سطح کروی به سطح مستوی می باشد. کره زمین به صورت سه بعدی است و تبدیل مختصات آن به شکل جغرافیایی در مقیاس کوچک چندان مشکلی ایجاد نخواهد کرد. در صورتی که مقرر شود بخشی از آن را به شکل دو بعدی یا مستوی نمایش شود مشکلاتی ایجاد می شود. همان طور که تشریح شد نقشه یا پلان، عبارت است از شکل قائم عوارض. و حدود اربعه املاک و اراضی نسبت به یک سطح مقایسه در یک مقیاس مشخص بر روی صفحه افقی می باشد.
مقیاس در نقشه یو تی ام
جهت تهیه نقشه UTM یک منطقه با مقیاس مشخص و رقومی. که بیانگر بخشی از اطلاعات هندسی دو یا سه بعدی سطح زمین است از نقشه برداری زمینی استفاده می شود. برای تهیه دیتا مختصاتی با مقیاس مورد نظر، می بایست اصول مهندسی ژئوماتیک را به کار گرفت. نقشه های تهیه شده در مقیاس های مختلف تهیه و ترسیم می شوند. مقیاس در تهیه نقشه UTM بیانگر فاصله نقاط برداشت شده روی زمین. نسبت به فایل ترسیمی نقشه است.کارتوگراف یا نقشه کش با ترسیم نقشه عوارض ثبت شده. توسط تجهیزات نقشه برداری و انتقال آن به شکل گرافیکی روی رایانه، نقشه را با مقیاس مشخص ترسیم می کند.
کارشناس ترسیم کننده نقشه در واقع عکس گرافیکی قسمتی از املاک را که از بالا مشاهده شده. و عوارض آن ثبت شده است را با مقیاس مشخص ترسیم می کند. مقیاس در کارتوگرافی و ترسیم نقشه UTM ، بخشی از سطح زمین را مشخص می کند که در نقشه به صورت کوچک نمایش داده شده. مقیاس بیانگر واحدی بین اندازه واقعی و اندازه ترسیمی روی نقشه UTM است. تهیه و ثبت دیتا هندسی نقشه جهت ترسیم وظیفه کارشناس رسمی نقشه برداری است. کارشناس رسمی از علوم مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی استفاده می کند.
دقت در تهیه و ترسیم نقشه UTM
علت حساسیت به کار گیری دقت در تهیه نقشه UTM به دلیل بالا بودن ارزش املاک است. در صورت خطای نقشه برداری در حد سانتی متر در طولها و چند درجه در زوایا در زمینی با مساحت 500 متر مربع. ممکن است خطای مساحت در حدود 20 متر مربع رخ دهد. حال با قیمت چند ده میلیونی زمین در برخی مناطق ضرر ریالی را محاسبه کنید. معنای به کار گیری دقت در تهیه نقشه و برداشت زمینی. اصول استفاده از تجهیزات نقشه برداری و برداشت دقیق گوشه ها و اصلاع املاک و اراضی است.
به عنوان مثال قبل از شروع نقشه برداری زمینی می بایست گوشه های و شکست ها را علامت گذاری و سپس برداشت کنید. بررسی میدانی اضلاع قبل از برداشت و ثبت اطلاعات به صورت دقیق منجر به تولید نقشه کاملا منطبق با واقعیت می شود. در کارتوگرافی نقشه و قرار دادن نقشه در سیستم مختصات نیز باید دقت لازمه به کار گرفته شود. قبل از ارائه و پرینت نقشه UTM می بایست نقشه دقیق بررسی شود.
نقشه یو تی ام نا معتبر
طی مشاهدات در بستر اینترنت دیده شده است که اشخاصی تحت عنوان نقشه بردار. با ثبت وبسایت های با محتوای غیر واقعی و کپی شده از سایت های کارشناسی معتبر. اقدام به جذب ارباب رجوع و مالکین درخواست دهنده جهت تهیه نقشه UTM می کنند. این افراد که عمدتا کارشناس رسمی نیستند و صرفا یک اپراتور دوربین یا جی پی اس هستند. صرفا با دستگاه شمیم با خطای بالا اقدام به تهیه نقشه می کنند.
در واقع صرفا چند مختصات را برداشت و چند خط را ترسیم می کنند. توجه داشته باشید که اراضی و املاک از جمله ارزشمند ترین سرمایه های شهروندان هستند. برای این سرمایه ها می بایست نقشه UTM معتبر و ممهور به مهر کارشناس رسمی تهیه شود. نقشه UTM معتبر در واقع سند هندسی املاک محسوب می شود. در صورت خطای برداشت و تهیه دیتا مختصاتی در تهیه این نقشه. ممکن است مساحت زمین یا ساختمان در نقشه از میزان واقعی آن کمتر ثبت شود. خطا در تهیه نقشه UTM و پیاده کردن حدود اربعه املاک. طبق نقشه تفکیکی با تداخل مواجه می شود و سرمایه شهروندان در خطر قرار می گیرد.
روش نقشه برداری جهت نقشه یو تی ام
ابتدا می بایست حدود اربعه املاک و اراضی توسط دوربین نقشه برداری برداشت شود. سپس دو نقطه مختصاتی UTM مشترک برداشت شده توسط گیرنده مولتی فرکانس (گیرنده شمیم) قرائت می شود. برداشت لوکال انجام شده توسط دوربین نقشه برداری روی نقاط مشترک برداشت شده. توسط جی پی اس جانمایی و نقشه یو تی ام می شود.
پیشنهاد می شود از دوربین نقشه برداری و GPS بصورت همزمان استفاده شود. علت این است که مساحی املاک و اراضی صرفا توسط گیرنده شمیم، ممکن است ارتباط ماهواره ای کافی به دلیل وجود ساختمان. و پوشش گیاهی نداشته باشیم و نقاط گوشه های ملک با خطا قرائت شود. این موضوع در تهیه نقشه UTM و مساحت املاک تاثیر منفی خواهد داشت. جهت برداشت ملک توسط ترکیب دوربین و جی پی اس دو نقطه مختصاتی مشترک که توسط جی پی اس شمیم برداشت می شود. در قسمتی که دید آسمانی کافی به ماهواره ها داریم ایجاد و قرائت می کنیم. سپس همان نقاط را در شبکه لوکال ملک قرائت می کنیم. در انتها توسط نرم افزار نقشه محلی را تبدیل به نقشه UTM می کنیم.
نحوه تهیه نقشه یو تی ام چگونه است؟
طرز تهیه نقشه یو تی ام املاک و اراضی بدین صورت می باشد که. اول باید موقعیت املاک و اراضی بررسی شود جهت دید کافی به حدود اربعه و گوشه های ملک. حدو اربعه و گوشه های ملک می بایست توسط توسط دوربین نقشه برداری (توتال استیشن) برداشت می شود. پس از بررسی حدود اربعه املاک و استقرار دوربین نقشه برداری، عملیات برداشت را انجام می دهیم. در برخی موراد مشاهده شده جهت برداشت (نقشه برداری) حدود اربعه املاک و اراضی. برخی کارشناسان نقشه برداری صرفا از دوربین یا صرفا از جی پی اس شمیم استفاده می کنند. توجه داشته باشید که جهت تهیه نقشه UTM دقیق باید از ترکیب این دو دستگاه استفاده شود.
برخی کارشناسان پس از برداشت با دوربین نقشه برداری نقشه را توسط نقشه UTM یک دو هزارم در موقعیت قرار می دهند. در مورد دیگر صرفا استفاده از گیرنده شمیم باعث بروز خطای اتصال به ماهواره ها و شمیم و خطا در برداشت مختصاتی می شود. به دلیل این که اکثر املاک در مجاورت دیوار و درخت هستند استفاده، صرفا از گیرنده پیشنهاد نمی شود.
دریافت نقشه UTM
برای دریافت نقشه UTM معتبر ممهور به مهر کارشناس رسمی می توانید با کارشناسان رسمی حد نگار تماس حاصل کنید. نقشه تهیه شده در قالب یا فرمت ارگان سفارش دهنده از جمله شهرداری، اداره ثبت، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی. به همراه یک لوح فشرده حاوی فایل نقشه UTM به مالکین محترم ارائه خواهد شد. کارشناس نقشه برداری تهیه کننده نقشه، باید آشنایی و اشراف کامل با اصول مهندسی و ژئودزی ماهواره ای. در کار کردن با گیرنده مولتی فرکانس شمیم را داشته باشد. صرفا برداشت 4 گوشه از ملک یا چهار نقطه مختصاتی UTM با جی پی اس مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم. به سان تهیه نقشه UTM معتبر بر مبنای صلاحیت کارشناسی رسمی نیست.
نقشه UTM در دو مرحله توسط کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری به صورت زمینی انجام می شود. یک مرحله از نقشه برداری زمینی شامل مساحی یا نقشه برداری گوشه های و شگستگی های ملک توسط دوربین نقشه برداری. در مرحله بعدی نقشه برداری زمینی، می بایست نقشه لوکال یا محلی برداشت شده. توسط گیرنده مولتی فرکانس شمیم در موقعیت UTM یا سیستم مختصات جهانی جانمایی شود.
دانلود نمونه نقشه یو تی ام
در زیر نمونه و تصویر نقشه های یو تی ام تهیه و ترسیم شده توسط گروه کارشناسان رسمی حد نگار را مشاهده می کنید. نمونه نقشه های UTM تهیه شده توسط کارشناسان رسمی حد نگار. جهت ارائه به برای ارگان های دولتی از جمله شهرداری ها و ادارات ثبت تهیه و ترسیم شده است. در نمونه نقشه UTM ذیل مشاهده می فرمایید که موقعیت املاک و اراضی. را روی نقشه یک دو هزارم شهرداری یا همان نقشه 2000 هم جانمایی کرده ایم جهت.
در برخی دیگر از نمونه نقشه های UTM درج شده در این مقاله. علاوه بر نقشه یو تی ام ملک، سوابق ثبتی از جمله پلاک ثبتی ملک نیز طبق نقشه های ثبتی درج شده است. توجه داشته باشید در صورت تثبیت پلاک ثبتی اصلی و فرعی در نقشه های UTM. بار حقوقی به عهده کارشناس رسمی تهیه کننده نقشه است و نقشه در حکم نقشه UTM جانمایی پلاک ثبتی است.
نقشه هوایی یو تی ام یک دو هزارم چیست؟
نقشه هوایی یک دو هزارم در واقع توسط پروسه تبدیل عکس های هوایی. به نقشه در مقیاس های مختلف از جمله 1/2000 تبدیل می شود. مالکین املاک و اراضی یا متقاضیان دریافت نقشه UTM به دلیل عدم شناخت نقشه هوایی یک دو هزارم. این حدس را دارند که کارشناس نقشه برداری، نقشه هوایی املاک و اراضی را در محل ملک تهیه می کند. نقشه UTM حدود اربعه تهیه شده توسط کارشناس رسمی صرفا به ابعاد و مساحی ملک و معابر مجاور ختم می شود.
جهت تهیه نقشه هوایی یک دو هزارم یا مقیاس های بزرگتر که املاک مجاور و گذر های در آن ثبت شده است. می بایست این نقشه از سازمان نقشه برداری سفارش و تهیه شود. روش کار بدین صورت است که پس از تهیه نقشه UTM وضع موجود ملک، این نقشه روی نقشه هوایی سفارش داده شده جانمایی می شود. جهت ارائه نقشه تهیه شده به شهرداری تهران. می بایست نقشه UTM ملک و گذرهای مجاور را روی نقشه هوایی یک دوهزارم جانمایی و به شهرداری ارائه داد. نقشه های هوایی تهیه شده در مقیاس های مختلف توسط سازمان نقشه برداری تهیه شده اند.
نحوه سفارش نقشه یو تی ام چگونه است؟
در گام اول جهت سفارش نقشه UTM می بایست ابتدا اطلاعات کامل و فرمت نقشه UTM ارگان درخواست کننده نقشه را اعلام کنید. به عنوان مثال نقشه سفارش شده برای اداره ثبت به صورت دو بعدی تهیه می شود. اما نقشه تهیه شده توسط شهرداری می بایست دارای رقوم ارتفاعی نیز باشد. پس از ارائه فرمت مورد نیاز نقشه با کارشناس رسمی نقشه برداری صحبت کنید جهت تهیه نقشه UTM. تیم کارشناسی حد نگار با همراهی کارشناسان خبره نقشه برداری آماده ارائه نقشه UTM رسمی به افراد حقیقی و ارگان های دولتی می باشد.
توجه داشته باشید که نقشه های گروه حد نگار ممهور به مهر کارشناس رسمی دادگستری می باشد. تهیه نقشه های UTM به دلیل بار حقوقی برای کارشناس رسمی باید به صورت خیلی دقیق تهیه و ارائه شود. در صورت نیاز درج پلاک ثبتی اصلی و فراعی ملک تعرفه شده می بایست پس از بررسی ثبتی، پلاک ثبتی را در نقشه درج کرد. نقشه با پلاک ثبتی هم سطح با سند مالکیت است. تعرفه نقشه UTM با پلاک ثبتی توسط کارشناسان رسمی نقشه برداری بالاتر از اپراتورهای نقشه برداری می باشد.