کارشناس رسمی راه و ساختمان

دسته بندی: کارشناس رسمی دادگستری
برچسب ها:

زمان مطالعه: 21 دقیقه
کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

راهنمای مطالعه

کارشناس رسمی راه و ساختمان 🏗: به شخصی گفته می شود که در رشته راه و ساختمان یا مهندسی عمران مدرک کارشناسی دریافت نموده است. مهندسین عمران یا راه و ساختمان پس از شرکت در آزمون کارشناس رسمی دادگستری و دریافت پروانه کارشناسی رسمی دادگستری، کارشناس رسمی راه و ساختمان محسوب می شوند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان مطابق با صلاحیت های فنی اخذ شده در پرونده های تخصصی راه و ساختمان، دادگستری اقدام به امور کارشناسی می کند. کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان می بایست علم و تخصص خویش را در خدمت عدالت قرار دهد و نقش مشاور فنی قضات را در پرونده های اختلافی راه و ساختمان در دادگاه داشته باشد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان 🏗

کارشناس رسمي دادگستري راه و ساختمان 🏢، از لحاظ دسته بندی صلاحيت ها در گروه فنی و تخصصی  راه و ساختمان قرارگرفته است. رشته راه و ساختمان یا مهندسی عمران به دلیل وسعت و گسترگي های فراوان فعاليت‌هاي عمرانی مرتبط با اين رشته از اهميت بالایی برخوردار است.

تخصص و امور فنی در رشته عمران و کارشناسی دادگستری راه و ساختمان يکي از پیش نیاز های مهم رشته های ديگر فني و مهندسي در کانون کارشناسان رسمی دادگستری و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه می باشد، به لحاظ هرگونه طرح و برنامه و ارائه نظریه کارشناسي است.

ارتباط رشته راه و ساختمان در امور کارشناسی رسمی دادگستری با رشته های دیگر کارشناسی بدیم جهت است که کلیه رشته های دیگر کارشناس رسمی ارتباط مستقیم با رشته کارشناسی رسمی راه و ساختمان دارد. به عنوان نمونه در رشته های برق، مکانیک، ماشن آلات، نقشه برداری و امور ثبتی و … هرکدام به نحوی در ارتباط کامل با مهندسی عمران یا سازه دارد.

اهمیت و نقش رشته راه و ساختمان بدین دلیل است که تمامی شهروندان در جامعه ارتباط مستقیم با این رشته دارند. رشته راه و ساختمان نقش اساسی در طراحی، نظارت و اجرا در ساخت راهها و کلیه سازه ها دارد. راه های و سازه های از جمله ساختمان های مسکونی، تجاری، صنعتی، پروژه های زیر بنایی، تامین انرژی، حمل و نقل و … همگی در قالب مهندسی راه و ساختمان ساخته می شوند.

کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان
تخصص و امور فنی در کارشناسی رسمی راه و ساختمان

اهمیت کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

با توجه به اهمیت کارشناس رسمي دادگستري راه و ساختمان به عنوان اصلی ترین رشته در زیر گروه فنی مهندسی و نقش آن در توسعه و پیشرفت زیرساختی و عمرانی کشور، نیاز مبرم به حضور کارشناسان رسمی رشته راه و ساختمان در این زمینه احساس می شود.

فارغ التحصیلان رشته مهندسی عمران، عمران نقشه برداری و زیر شاخه های مهندسی عمران می توانند با ثبت نام در آزمون کارشناس رسمی دادگستری جهت اخذ پروانه کارشناس رسمی ثبت نام کنند. آزمون کارشناس رسمی راه و ساختمان در کانون کارشناسان رسمی و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضاییه برگزار می شود.

در بین رشته های فنی مهندسی بیشرین مخاطب در کشور را رشته راه و ساختمان دارد. دلیل محبوب بودن رشته مهندسی عمران بدین جهت است که این رشته دارای پروژه های فعال در کلیه شهر ها می باشند و امکان جذب بازار کار راحت تری دارد. به عنوان نمونه در رشته های مربوط به نفت و انرژی مهندسین این رشته ها می بایست صرفا در مناطق نفت خیر مشغول به کار شوند. این موضع راجع به امور کارشناسی رسمی نیز صدق می کند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمي راه و ساختمان رشته اصلی در گروه فنی مهندسی

نقش کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

به عنوان نمونه دیگر از محبوبیت کارشناسی رسمی در رشته راه و ساختمان این موضع است که به دلیل ساخت و ساز های زیاد از جمله ساختمان ها و سازه های مختلف در اکثر شهرها و حتی روستا ها افراد دارای پروانه کارشناس رسمی راه و ساختمان می توانند در صلاحیت های مرتبط با رشته راه و ساختمان فعالیت داشته باشند.

صلاحیت های کارشناسی رسمی در رشته راه و ساختمان طیف وسیعی از خدمات مهندسی را شامل می شود. صلاحیت های رشته راه و ساختمان یا همان مهندسی عمران در پروژه های مختلف از جمله راهسازی و ساخت کلیه سازه های عمرانی کاربرد دارد. کارشناس رسمی در رشته راه می تواند در صلاحیت های تعریف شده به امور کارشناسی مشغول شود.

کارشناسان رسمی دادگستری حد نگار در رشته های امور ثبتی، نقشه برداری و راه و ساختمان آماده ارائه خدمات کارشناسی رسمی در سراسر استان تهران می باشند. گروه کارشناسی حد نگار متشکل از جمعی از کارشناسان رسمی و حقوقی می باشند.

کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان
نقش کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان در امور اجرایی

صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

عنوان ها و شرح صلاحيت های و کارشناس رسمي دادگستري در رشته راه و ساختمان به صورت خلاصه در ادامه مقاله تشریح می شود. گروه کارشناسان حد نگار با همکاری کارشناسان رسمی، وکلا و کارشناسان حقوقی در صلاحیت های کارشناس رسمی رشته راه و ساختمان، آماده همکاری و ارائه خدمات کارشناسی به شهروندان و ارگان های دولتی می باشد.

صلاحیت های فنی کارشناسان رسمی راه و ساختمان در دادگستری
صلاحیت های فنی کارشناسان رسمی راه و ساختمان در دادگستری

 

مقصود از صلاحیت های کارشناسی امور تخصصی و فنی مربوط به رشته راه و ساختمان می باشد که کارشناسان رسمی دارای پروانه در زیر شاخه های این رشته تبحر و تجربه کافی دارند، و مدارک لازمه و دوره های تخصصی این مهارت ها را به صورت رسمی و قانونی در چهارچوب قوانین کارشناسان رسمی کسب نموده اند. صلاحیت ها به شرح ذیل می باشد.

  • ارزيابي اراضي و املاک(مسکونی-تجاری-صنعتی)
  • ارزيابي زمین های زراعی و غير زراعی
  • ارزيابي ساختمان و آپارتمان
  • افراز املاک و اراضی
  • امور فني تخصصی تونل، پناه گاها، مترو و سازه های زیر زمینی
  • امور فني و کارشناسی راه، باند و فرودگاه(ابنیه-راه)
  • امور کارشناسی سازه‌ هاي واقع در دریا و تاسیسات ساحلي
  • امور فنی و مهندسی سد و زیرساخت های انتقال آب
  • امور فني انواع مصالح در ساخت ساختمان
  • مطابقت ساخت ساطه با پلن های مصوب شهرسازی
  • کارشناسی در امور استاندارد معماري و سازه
  • ترازيابي و تهیه مدل رقومی اراضی(توپوگرافی)
  • تععین و تشخیص اراضي داير، باير و اراضی موات
  • مطابقت وضعيت ساخت سازه با نقشه، ضوابط و مقررات
  • تعيين میزان اجاره ‌بها اراضي و املاک
  • تعيين علت رخ دان خسارت بر آورد میزان زیان
  • برآورد و آنالیز قیمت و هزینه تعميرات سازه ها
  • مشخص کردن مبلغ سر قفلي و حقوق کسب
  • تعيين و تشريح وضعيت اختلافات در ساختمان (تامین دليل)
  • تهیه و تفسير عکس‌ هوايي و تصاویر ماهواره ‌اي از لحاظ ساختماني
  • رسيدگي و برآورد ریز کارکرد و تشخيص حسن انجام کار پروژه های اجرایی
  • رسيدگي به اختلاف بین کارفرما و پیماننکار در پروژه ها
  • آنالیز و متره و برآورد طبق فهرست بها ابنیه، راه، فرودگاه
  • متره و برآورد امور راهسازی و زیرساخت
  • محاسبات فني مهندسی ساخت سازه
  • تحلیل فني سازه های خاص (سد، تونل، پل، اسکله، برج آب)
کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان
صلاحیت های کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان در پروانه کارشناسی

اهمیت کارشناس رسمی راه و ساختمان

کارشناسی راه و ساختمان و به موازات آن کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان از جمله مهمترين رشته های كارشناسی می باشد. علت اهمیت و نقشه کارشناس رسمی راه و ساختمان، کارشناس رسمی عمران تعدد و ازدیاد کارفرمایان خدمات فنی  و كارشناسي در خصوص اين رشته می باشد.

صنعت ساختمان جز لاینفک زندگی بشتری محسوب می شود، راجع به ارتباط افراد جامعه با صنعت ساختمان و امور کارشناسی رسمی در این رشته همین بس که افراد یا به صورت مالکیت یا مستاجر نیازمند خدمات کارشناسی در این زمینه خواهند شد. صنعت ساختمان از لحاظ کاربری های متفاوت از جمله مسکونی، تجاری و صنعتی نقش جدا کننده فضای بیرونی و درونی افراد با محیط بیرون را دارند. امور تخصصی و فنی به کار رفته در این سازه ها نیازمند حضور مهندسین عمران می باشد.

رشته راه و ساختمان از لحاظ وجه تسمیه کلیه پیرامون ما را از جمله ساز ها و معابر در بر می گیرد. اهمیت رشته راه و ساختمان به قدی است که پیشرفت در تمدن بشریت از لحاظ ساخت بستر برای زندگی به این رشته بستگی دارد.

توجه داشته باشید نقش کارشناسان رسمی راه و ساختمان صرفا به ساخت راهها و سازه های درون شهرها و روستا ها ختم نمی شود. حضور این کارشناسان جهت امور مهندسی راه و ساختمان در طبیعت و کاربری زمین های زراعی، باغات و ویلا ها نیز دیده می شود. به طور کلی می توان گفت حرکت به سوی نو آوری و پیشرفت در صنعت راه و ساختمان در نتیجه تخصص،علم و تجریه مهندسی راه و ساختمان می باشد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان از جمله مهمترين رشته های كارشناسی

طراحی و نظارت کارشناس رسمی راه و ساختمان

جهت طراحی، نظارت و ساخت سازه های از جمله مسکونی، صنعتی و تجاری و همچنین راهها، پیمانکارانی طبق یک سری قرارداد به کار گرفته می شوند جهت اجرای این پروژه ها. در این پروژه ها کارفرما، مشاور و پیمانکار مشغول به کار می شوند. در حین اجرای این پروژه ها ممکن است اختلافات قضایی و اجرایی بین عوامل اجرایی شکل بگیرد.

در این راستا کارشناسان رسمی راه و ساختمان با توجه به صلاحیت های قانونی و رسمی وظیفه بررسی، تحلیل و حل اختلافات بین این دستگاهها را به عهده دارند. با توجه به نقش مهم کارشناسان رسمی راه و ساختمان این افراد را می توان مشاور و راهنمای دستگاه قضا جهت صدور رای راجع به اختلافات در این دستگاهها دانست.

دستگاه قضایی در کشور ها نقش قضاوت و برقرار کننده عدالت را بر عهده دارد. دستگاههای مجری در پروژه های عمرانی زیر مجموعه راه و ساختمان موظف هستند پروژه را طبق یک اصول و آیین نامه اجرایی به بهره برداری برسانند. در این راه ممکن است یک دستگاه خارج از چهارچوب بخش نامه و آیین نامه اجرایی تخلفی مرتکب شود در این زمان دستگاه قضا با کمک کارشناس رسمی راه و ساختمان در راستای مرتفع ساختن اختلاف و احقاق حق و عدالت قدم بر می دارد.

به عنوان نمونه در یک پروژه راهسازی پیمانکار عملیات خاکی پس از خاکبرداری یک منطقه با کمک مهندس نقشه برداری که استخدام کرده، اقدام به تهیه دیتا محاسبه احجام عملیات خاکی یا همان محاسبه احجام می کند. پیمانکار پس از توپوگرافی منطقه و مطابقت نقشه برداشت اولیه و برداشت ثانویه فایل محاسبه احجام را به کارفرما ارائه می کند و مثلا رقمی حدود 10 هزار متر مکعب خاکبرداری انجام داده است.

در این میان کارفرما این عدد را قبول ندارد و جهت رفع مشکل به کارشناس رسمی راه و ساختمان مراجعه میکنند. کارشناس رسمی پس از برسی دیتا و نقشه برداری مجدد عدد دقیق را طی یک نظریه کارشناسی اعلام می کند. به دلیل رسمی و قانونی بودن، نظر کارشناس رسمی پذیرفته می شود.

کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان
طراحی و نظارت پروژه ها کارشناس رسمی راه و ساختمان

وظایف کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

وظایف کارشناس رسمی دادگستری در رشته راه و ساختمان یا همان مهندسی عمران در شرح صلاحیت کارشناسان این رشته خلاصه می شود. در ابتدا قبل از تشریح وظایف کارشناس رسمی عمران کلمه کارشناس را بررسی می کنیم. کلمه کارشناس در ادبیات کهن، ایران زمین ریشه دارد. کارشناس در معنی زمان حال به فردی الصاق می شود که در انجام و داوری راجع به یک امر تخصصی(کار فنی) تخصص و دانش کافی را دارد.

به معنای عامیانه کار را مثل کف دست خویش می شناسد و به آن اشراف دارد. افراد فعال در حوزه کارشناسی رسمی دادگستری قبل از آزمون می بایست مدرک کارشناسی در رشته راه و ساختمان را اخذ کرده باشند.شخص پس از اخد مدرک کارشناسی راه و ساختمان یا همان عمران به اندازه کافی تبحر و دانش در زمینه امور تخصصی و عمرانی را کسب می کند.

کارشناس در ریشه تاریخی پهلوی در کنار واژه کارآکاس به معنای فرد با تبحر و خبره آورده شده است در زمان های گذشته از واژه کارآکاسیه به جای کارشناس استفاده می شده. در متون قدیمی اشاره این به واژه کارشناس نشده. در گنجینه های قدیمی از جمله تلمود به جای کارشناس از واژه خبره نام برده شده. در این متون و در حقوق ایران در دوره سامانی آمده که گواهی نظر خبره از ادله اثبات دعوی است.

وظایف کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان
وظایف کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

جایگاه کارشناسی در دین اسلام

کارشناسی و خبرگی جهت برقراری عدالت در دین اسلام از قداست و اعتبار معنوی بالایی برخوردار است. در دستور حکومتی از جانب حضرت علی (ع) به مالک اشتر، چنین آمده : جهت داوری دعاوی در میان اصحاب دعوی بهترین افراد را بکار بگیر، شخصی که امور اجرای عدالت بر او سخت نباشد و اصحاب دعوی نظر خویش را بر او تحمیل نکنند. در قرآن کریم به وضوح واژه خبره بیان نگردیده ولی مقصود از اهل الذکر در سوره النحل (آیه ۴۳) و سوره انبیا (آیه ۷) همان خبرگان در امور دعوی و قضاوت هستند.

پس از ظهور مشروطیت در ایران واژه و اصلاح اهل خبره یا اهل فن برای اولین بار در مواد قانون ابتدایی محاکم جزایی تصویب شده در خرداد 1290 هجری شمسی به کار برده شد. در بهمن سال ۱۳۱۷ قانونی به نام قانون کارشناسان رسمی در ۳۰ ماده به تصویب رسید.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناسی راه و ساختمان و خبرگی جهت برقراری عدالت

کارشناس رسمی راه و ساختمان و دادگستری

اداره امور کارشناسان رسمی بر عهده دادگستری نهاده شد، سپس در سال ۱۳۳۹ در این امور اصلاحاتی انجام شد، پس از آن تشکیل یک سازمان خود یکپارچه و مستقل، مورد توجه کارشناسان رسمی قرار گرفت. سپس با تلاش فراوان خبرگان اهل فن و کارشناسان رسمی، کانون کارشناسان رسمی را به ثبت رساندند. تاریخ 1 آبان‌ ۱۳۵۸ مقرراتی را تحت نام لایحه قانون مربوط به استقلال کانون کارشناسان رسمی دادگستری به تصویب شورای انقلاب اسلامی رساندند، سپس کانون کارشناسان رسمی از اداره فنی دادگستری جدا و مستقل در محور قانونی کانون به امور کارشناسی پرداختند.

کارشناس رسمی دادگستری در رشته راه ساختمان می بایست در راستای صلاحیت های تعریف شده در کانون کارشناسان رسمی و مرکز وکلا و کارشناسان رسمی قوه قضائیه در پرونده های ارجاع شده از طرف دادگاه یا افراد حقیقی اقدام به امور کارشناسی و اعلام نظریه کارشناسی کند. کارشناس رسمی فعال در این رشته می بایست در محور عدالت و بر مبنای تجربه و تبحر تمام تلاش خویش را بکار گیرد که به صورت دقیق و کامل امور کارشناسی رسمی را تجزیه و تحلیل کند، پس از آن اعلام نظر کارشناسی را ارائه کند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی راه و ساختمان در دادگستری

وظایف کارشناس رسمی راه و ساختمان

جهت طراحی، نظارت و اجرای یک پروژه عمرانی از جمله راه یا سازه که امور کارشننلسی رسمی آن در حیطه صلاحیت کارشناس رسمی راه و ساختمان هست، پیجیدگی و امور فراوانی وجود دارد. جهت انجام صحیح این پروژه ها ممکن است بین عوامل اجرایی اختلافات شکل بگیرد. در این صورت داوری این امور را کارشناس رسمی راه و ساختمان به عهده می گیرد.

شناخت و تبحر کارشناس رسمی راه و ساختمان با روند و مراحل احداث پروژه های صنعتي به قدی اهميت دارد که اگر یک کارشناس تجربه کمتر از 10 سال داشته داشته باشد، اظهار نظریه کارشناسی کاملی به عنوان کارشناس رسمي نمی تواند داشته باشد. جهت تشریح این امور کارشناسی عناوين صلاحيت های رشته راه و ساختمان را آنالیز می کنیم. سپس آيتم هايي که در این امور اهمیت دارد را تشریح مي کنيم، همچنین موضوعات مورد توجه در صلاحيت ها راتشریح می کنیم.

عناوين صلاحيت ‌هاي کارشناساسی رسمي گروه 6 ، رشته راه و ساختمان، تشکیل شده از قسمت های گوناگونی. به عنوان نمونه صلاحيت ها در دو دسته کاربردی و تخصصی تقسیم می شود. اهميت رشته راه و ساختمان و عنوان های که به تفکیک شکل گرفته منجر به اين شده که دسته ‌بندي ‌هاي زیادی براي کارشناسان این رشته شکل بگیرد.

در این دسته بندی ها مشخص شده که کدام صلاحیت ها در چه امور داوری و مشاوره می توانند جهت ثبت نظریه کارشناسی برای دادگاه ها مفید واقع شوند. صلاحيت‌ هاي کاربردي کارشناسی رسمی دادگستری در رشته راه و ساختمان با عنوان های شروع مي‌شوند که با عنوان تامين دليل به آنها نگاه مي‌شود. تامين دليل؛ همان‌ گونه که در منبع عای حقوقي مطرح شده، يعني ثبت و ضبط وضعيت موجود و رشته 1 صلاحيت کاربردي کارشناس رسمی راه و ساختمان؛ تعين و تشريح وضعيت بند بعدي هم تطبيق وضعيت می باشد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
وظایف و صلاحیت فنی مهندسی کارشناس رسمی راه و ساختمان

تامین دلیل کارشناس رسمی راه و ساختمان

تامین دلیل يعني شرایطی که در محيط واقع شده است، به دليلي در يک پروژه ساختماني اختصاصي به دليلي شرايط به گونه ای است که طرفين نياز به ضبط وضعيت موجود دارند. در این شرایط نگراني و احتمال بوجود آمدن تغييراتي هست به کارشناسان رسمي دادگستري رشته راه و ساختمان براي تامين دليل مراجعه مي‌کنند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان با استفاده از صلاحيت تعيين تشريح وضعيت، و مطابقت وضعيت، اقدام به تهیه گزارش تامين دليل مي ‌نمايد. پس از ارائه تامین دلیل به مراجع قضایی، در صورتي که کارشناسان صلاحيت‌ متره برآورد داشته باشند مي‌توانند مقادير را هم تعيين و مشخص کنند جهت درج در گزارش.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
تامین دلیل کارشناس رسمی راه و ساختمان

متره و برآورد کارشناس رسمی راه و ساختمان

صلاحيت متره و برآورد(محاسبه و تهيه جداول مصالح مورد نياز در پروژه‌هاي عمراني) کارشناسان رسمی براي تعيين مقادیر(مصالح ساختمانی) است که يا مورد اختلاف طرفین است. مقادير در پروژه ‌هاي عمراني مي‌تواند مجموعه مقادير مصالح استفاده شده اعم از آهن‌آلات يا مصالح بنايي و هر آنچه که بع نوان صنعتي‌سازي ساختمان بکار رفته باشد.

صلاحیت رسیدگی به کارگرد عوامل فنی کارگاه. رسيدگي به صورت کارکرد نیروهای اجرایی يعني اگر کارگري که در يک محيطي کار کرده و يا پيمانکاري که فعاليت عمراني انجام داده است و در مقادير کارکرد ايشان مورد اختلاف است. با استفاده از اين صلاحيت مي‌توان به ميزان عملکرد نیروها پرداخت و ميزان کارکرد را مشخص کرد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
متره و برآورد کارشناس رسمی راه و ساختمان

تشخيص و حسن انجام کارشناس رسمی راه و ساختمان

تشخيص و حسن انجام کار و تعيين علت و ميزان خسارات در امور اجرایی و ساخت و ساز از صلاحیت های کارشناس رسمی راه و ساختمان است. حسن انجام کار مشخص است وقتي قراردادي بين طرفين سازندگان پروژه ساختماني منعقد مي‌شود شرايطي مبني بر نوع ساخت در آن پيش ‌بيني شده است.

شرايط عمومی موضوعات قرار داد ها از بعد تخصصي و بخش فني امور قرار داد ها، موضوعاتي می باشند که با بهره گیری از آنها روش کارکرد سازنده همچنین حسن انجام کار ایشان را مي ‌شود بررسی و تثبیت کرد. در يک پروژه ساختماني و عمراني سازندگان يا پيمانکاران فعاليتي که انجام دادند به نحوي است که آسيب و يا خساراتي را به پروژه عمراني وارد آوردند يا به هر طريقي آسيب مادي يکي از طرفين وارد شده است کارشناسان رسمی راه و ساختمان مي‌توانند با تعيين علت و ميزان خسارت به موضوع بپردازند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
تشخيص و حسن انجام کارشناس رسمی راه و ساختمان

کارشناس رسمی راه و ساختمان ارزيابی املاک

ارزيابي اراضی و زمین های با قابلیت سکونت (مسکونی) با توجه به نوع بهره مندی و کاربری، عناوين مختلفی را می شود به آنها نسبت داد. کاربري عرصه یا زمين يعني نرخ بهره برداري از يک زمین یا ملک، توسط مراجع قانوني از جمله شهرداری که براي عرصه يا زمين مشخص گردیده است.

به عنوان مثال وقتي براي يک عرصه یا زميني کاربري مسکوني پيش‌ بيني شود يا اداري، تجاري؛ امکان تغيير کاربری با اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح قانونی است. عرصه یا اراضي مسکوني يعني املاکي که با پروانه ساخت بنا مسکوني جهت ساخت ساختمان و آپارتمان در نظر گرفته شده است.

ارزيابي به معناي کلمه يعني تعيين ارزش و قيمت گذاري يا اعلام ارزش يک ملک، ارزيابي اراضي مسکوني يعني زمين هايي که شرايط و کاربري مسکوني دارند تعيين قيمت شود. ارزيابي مخصوص مشخص کردن ارزش است. در اين بند يعني فضاي ساخته شده در آن زمين، به فرض آن چيزي که به نظر اين تقسيم کننده ي صلاحيت هاست. يعني اين که در اين بند آپارتمان ، ويلا ، ساختمان يا عمارت  و هر آن چيزي که به عنوان فضاي مسکوني نام برده مي ‌شود را بشود ارزيابي کرد و تعيين ارزش نمود.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان ارزيابی املاک

کارشناس رسمی تعيين اجاره بها و اجرت المثل اراضی

تعيين اجاره بها و اجرت المثل اراضي و املاک مسکوني مشخص است يعني آن چيزي که اگر شخص از يک فضاي مسکوني استفاده کرده باشد به عنوان سکونت. وقتي ملک در تمک شخص ديگري است، روش انتقال استفاده از اين ملک به شخص حقیقی ديگري با قرارداد اجاره بها و اجرت المثل انجام می شود.

گاها در اين نوع قراردادیا همان اجاره بها اختلافاتی شکل می گیرد. مثلا افرادی که قرارداد اجاره بها را تنظیم کرده اند براي زمان و بازه زماني مشخصی پيش بيني کرده اند، و مدت مال الااجاره تمام شده است و نياز به بررسی دارد، کارشناس رسمی راه و ساختمان با داشتن اين صلاحيت مي ‌تواند اجاره بها را براي ملک مورد نظر مشخص کند. در صورتی که از ملک مور اشاره بهره برداري انجام شده باشد باید اجرت المثل ملک می باست محاسبه شود. کارشناس رسمی راه و ساختمان با بهره مندی از صلاحيت اجرت المثل مورد را بررسی می کند

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی تعيين اجاره بها و اجرت المثل اراضی

کارشناس رسمی حق سرقفلی و کسب و پيشه

حقوق سر قفلي و مشخص کردن حق کسب و پيشهف مهارت يکي از پیچیده  ترين صلاحيت هاي کارشناس رسمی راه و ساختمان می باشد. در این زمینه بین کارشناسان تختلاف نظر جهت تعیین میزان سرقفلی وجود دارد. برخي از کارشناسان رسمی  در صدد تعیین فرمولی هستند که نشان از عدم شناخت به ماهيت موضوع حق کسب و پيشه است.

در این مقاله امور لوایح قانوني راجه به تعیین سرقفلی بررسی مي شود که چه موقع به مکان تجاري اين حقوق اطلاق مي ‌شود و به صلاحيت در این امور مي پردازيم. حقوق کسب، پيشه و سر قفلي دو قسمت جدا از هم می باشند، يک بخش حق کسب و پيشه می باشد، بخش دیگر سر قفلي. روابط موجر و مستاجر وقتي از محل زندگی خارج مي شوند تبديل مي شود به محل تجاري. در این حالت اين حقوق منسا پيدا مي کند يعني سرقفلي حقي است که در ابتداي عقد اجاره، به هر دلیلی توسط مالک از مستاجر دريافت مي شود.

 حق کسب پيشه و تجارت؛ حقي می باشد که تاجر يا صنعتگران در آن مکان، در نتيجه طلب مشتري بیشتر، شهرت و فعاليت حسنه که ارائه داده اند گفته می شود. به بیان واضح تر این موضوع حقی است که تاجر و کاسب نسبت به محل کسب بدست می آورند. اين حق نشات گرفته از تقدم در اجاره حسن شهرت و جمع کردن مشتري است. این حق و حقوق نشان مي دهد وقتي بخواهيم به آن بپردازيم دو موضوع جدا هستند و به همين دليل محاسبات آنها پیچیده است.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی راه و ساختمان حق سرقفلی و کسب و پيشه

کارشناس رسمی رسيدگي به اختلافات

رسيدگي به اختلافات کارفرما ، مشاور و پيمانکار، همانطور که به بحث ساختماني و صلاحيت هاي پيش از اين پرداختيم وقتي يک پروژه عمراني ساخته مي شود چه به لحاظ قرار دادهاي چه به لحاظ نوع ساخت يا حسن اجراي سازه ، اعتماد بين سازندگان يا کارفرمايان يا مشاوره طرح اختلافاتي به وجود بيايد.

اين اختلافات تا زماني که به يک مرجع قضايي مراجعه شود يا به کارشناس براي مشاوره مراجعه شود يا اينکه کارشناس رسمي دادگستري بخواهد به عنوان داور يا داوري در امور مورد اختلاف ورود پيدا کند. کارشناس رسمی راه و ساختمان باید من باب پروژه هاي عمراني و زیر ساختی، به قواعد قانوني و شرايط عمومي پيمان، قوانين داوري و مباحث تخصصی عمرانی و تسلط به رشته ساختمان و صنعتي سازي آشنایی کامل داشته باشد.

کارشناس رسمی در صلاحيت هايي که بیان گردید به جز مباحث تجاري در صورتي که تسلط داشته باشد مي تواند به صورت تخصصی رسيدگي کند به اختلافات راجع به راه و ساختمان ورود پیدا کند. حضور کارشناس رسمی بسيار ارزشمند است، نتيجه مطلوب از حضور کارشناسان رسمي دادگستري چه به تنهايي يا به صورت هيئت داوري می توانند به پروژه کمک کنند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی راه و ساختمان رسيدگي به اختلافات کارفرما و پيمانکار

کارشناس رسمی راه و ساختمان تفسير عکس هوايی

تهیه و تفسير عکس هوايي و ماهواره اي، نیازمند گذراندن دوره تخصصی در این زمینه می باشد. کارشناسان رسمی راه و ساختمان که در این زمینه فعلیت دارند؛ با طی کردن دوره تهیه و تفسیر عکس هوایی صلاحیت در این زمینه را کسب کرده اند.

برخی کارشناسان رسمی راه و ساختمان دوره آموزش ابن امور را به صورت تجربی کسب کرده اند. برای این کارشناسان شاید یک سری امور مربوط به تفسیر عکس های هوایی آسان باشد ولی در امور تخصصی تر با مشکل مواجه می شوند. صلاحیت تهیه نتفسیر عکس هوایی را می توان از زیر شاخه های رشته فتوگرامتری که یکی از گرایش های کارشناسی ارشد رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی است در نظر گرفت.

تهیه و تفسیر عکس های هوایی جهت امور ملکی را می توان به نوعی یک گونه تاریخ نگاری در نظر گرفت که توسط کارشناسان رسمی انجام می شود. گاها برخی کارشناسان رسمی راه و ساختمان در امور تخصصی مربوط به زمین مرجه کردن عکس های هوایی از تخصص مهندسین نقشه برداری یا کارشناسان رسمی رشته نقشه برداری و اطلاعات مکانی استفاده می کنند.

سازمان های نقشه برداری و جغرافیایی نیروهای مسلح امور مربوط به تهیه عکس های هوایی را در سطح کشور با توجه به شرایط اقلیمی تهیه کرده اند. عکس های هوایی توسط هواپیما های فتوگرامتری تهیه شده. راجع به تهیه تصاویر ماهواره ای همان طور که از نامش پیداست از ماهواره ها استفاده شده است.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان تفسير عکس هوايی

تهیه و تفسیر عکس هوایی کارشناس رسمی

علت اهمیت عکس های هوایی سازمان نقشه برداری در امور املاک و اراضی جهت تفسیر عکس هوایی می توان ثبت عکس یک منطقه در دهه های گذشته را نام برد. عکس های گرفته شده در صورت نیاز به نقشه هوایی یا نقشه رقومی در مقیاس های مختلف تبدیل می شوند. از عکس های هوایی میتوان به تعیین وضعیت کشت و زرع و سابقه احیا کشاورزی اشاره کرد.

استفاده از عکس ها برای بررسی سابقه احیا یک منطقه توسط کارشناس رسمی راه و ساختمان جهت تعیین بایر، دایر یا موات بودن یک منطقه است. جهت تفسیر عکس های هوایی و ژئورفرنس کردن عکس ها از نرم افزار های تخصصی فتوگرامتری استفاده می شود. سه گرایش در مقطع کارشناسی ارشد رشته نقشه برداری در زمینه تهیه و تفسیر عکس ها و تصاویر ماهواره ای فعالیت دارند، رشته سیستم های اطلاعات مکانی یا GIS ، رشته سنجش از دور یا RS  و رشته فتوگرامتری.

صلاحيت فنی کارشناس راه و ساختمان

کارشناس رسمي دادگستري راه و ساختمان متناسب با رشته تحصيلي يا مقطع کارشناسی ارشد و دکتری؛ به دلیل اخذ صلاحيت‌ هاي تخصصي و ویژه تابع شرایط تخصصی و فنی است. کارشناسان رسمی در مقطع کارشناسی رسمی دوره های تخصصی از جمله سازه، راه و باند و … را طی می کنند. به عنوان نمونه تخصص راه، باند، فرودگاه و راه آهن.

به این دلیل که کارشناسان ارشد حمل و نقل، ترافيک و راه سازي مي ‌توانند صلاحيت تخصصی در این امور را کسب کنند. توجه داشته باشید که امور تخصصی کارشناسی در این رشته ها موضوعاتي است که منجر به ارائه نظریه کارشناسي فنی و تخصی مي‌ شود، به این دلیل می بایست صلاحيت مربوطه را اخذ کنند. به عنوان نمونه از این تخصص می توان در امور حمل و نقل (راه آهن، راه، باند فرودگاه) در صورت آسيب يا خساراتي وارد شده شود با بهره گیری از اين صلاحيت ها مي ‌توان علل فني را بررسی و گزارش کارشناسی ارائه داد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
صلاحيت های فنی کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

کارشناس رسمی دادگستری قدمت بنا

از دیگر کاربرد های تهیه و تفسیر عکس هوایی برای کارشناسان رسمی رشته راه و ساختمان بررسی قدمت بنا یا مشخص کردن سال ساخت یک بنا در یک زمین است. به عنوان نمونه کارشناس رسمی با بررسی عکس های هوایی دهه 50 مشخص می کند که بنا مورد نظر در آن سال در زمین احداث شده یا خیر.

جهت تعیین موقعیت وضع فعلی بنا می بایست توسط گیرنده های مولتی فرکانس یک نقشه یو تی ام از ساختمان تهیه کرد، پس از تهیه نقشه یو تی ام، نقشه را روی عکس هوایی جانمایی می کنند جهت تعیین وضعیت ساختمان در زمان حال و سال 1350. تهیه و تفسیر عکس های هوایی کاربرد های فراوانی در زمینه املاک و در رشته راه و ساختمان دارد. در نمونه دیگر جهت ارزیابی املاک و اراضی می بایست وضعیت حد و مرز این املاک در دهه های گذشته بررسی شود که این امر با کمک عکس های هوایی انجام می شود.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی راه و ساختمان دادگستری تشخیص قدمت بنا و ساختمان

کارشناس رسمی راه و ساختمان افراز

افراز در این مقاله واژه دیگری بیان شده، به این نکته توجه داشته باشید که کارشناس رسمی راه و ساختمان باید شناخت کافی راجع به افراز داشته باشد. اگر راجع به عنوان حق کسب و پیشه اختلاف نظری وجود داشته باشد، در موضوع تفاوت افراز و تفکیک شبهاتی به وجود می آید. این موضوع به دلیل عدم اشراف برخی کارشناسان به موضوع افراز و تفکیک است.جهت یک شناخت اجمالی راجع به نسبت تفکیک و افراز باید بدانیم. امور مربوط به افراز و تفکیک املاک در صلاحیت کارشناس رسمی راه و ساختمان می باشد.

تفکیک در امور ثبتی معرف موضوعی است که یک ملک از جمله زمین، ساختمان و یا آپارتمان را به قطعات کوچکتری تقسیم می کند. به عنوان نمونه یک باغ یک هکتاری را به 10 قسمت تقسیم کنند، این امر را تفکیک گویند. توجه داشته باشید پس از انجام امور و تشریفات تفکیک راجع به زمین، این ملک از حالت مشاعی خارج می شود و برای هر قطعه زمین یک سند شش دانگ صادر می شود.

افراز با تفکیک کاملا متفاوت است، در حالت تفکیک افراد خواهان تفکیک، به عنوان نمونه تفکیک یک باغ حضور دارند. درحالت افراز یکی از مالکین نسبت به مالکین دیگر رضایت ندارد، و یا اعتراض او به تفکیک است و خواهان بررسی ملک مشاعی خویش و تعیین وضعیت نسبت به املاک دیگر است.

در امور افزار اگر خصی خواهان افراز باشد، به درخواست مالک رسیدگی می شود و قدرالسهم او از دیگر مالکین جدا می شود. در این حالت میزان سهم دیگر مالکین به صورت مشاع باقی می ماند. توجه داشته باشید جهت انجام امور مربوط به تفکیک کارشناس رسمی راه و ساختمان در ابتدا می بایست نقشه یو تی ام وضع موجود اراضی را تهیه کند. پس از تهیه نقشه یو تی ام تفکیک یا افراز را انجام می دهد.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
افراز املاک توسط کارشناس رسمی دادگستری راه و ساختمان

کارشناس رسمی تشخيص اراضی داير، باير و موات

جهت تشخیص نوعیت یا تععین وضعیت کاربری زمین های از لحاظ دایر، بایر و موات بودن کارشناس رسمی راه و ساختمان می بایست تخصص لازم را در این زمینه کسب کند. تشخیص و تعیین کاربری اراضی با تهیه و تفسیر عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای انجام می شود. مورد دیگر اشراف کارشناس به آیین نامه های و بخش نامه های تعیین کاربری اراضی می باشد.

پرونده های مربوط به تشخیص کاربری اراض یاز طرف دادگاه به کارشناس رسمی راه و ساختمان ارجاع می شود. توجه داشته باشید که در صورت اختلاف بین دو نفر و مراجعه به کارشناس رسمی نیز انجام این امور توسط کارشناس رسمی مقدور است. توجه داشته باشید که صلاحیت تشخیص وضعیت اراضی بسیار پر کاربرد است. به عنوان نمونه شما میخواهید یک زمین زراعی را خریداری کنید. پس از رویت زمین آثار کشت و زرع در زمان فعلی را مشاهده می کنید. توجه داشته باشید وضع فعلی ملاک عمل تشخیص و تعیین کاربری زمین نیست.

کارشناس رسمی راه و ساختمان با تهیه و تفسیر عکس هوایی آثار کشت و زرع را در دهه های 30 و 40 و 50 بررسی می کند. توجه داشته باشید ملاک عمل کاربری برای اداره منابع طبیعی یا زمین شهری زراعت در دهه های قدیمی است نه فعلی.

کارشناس رسمی راه و ساختمان
کارشناس رسمی راه و ساختمان تشخيص اراضی داير، باير و موات

کارشناس رسمی راه و ساختمان در پروژه اجرایی

در امور مربوط به احداث سد و پروژه های انتقال آب و انرژی، گرايش های ارشد مهندسي راه و ساختمان می باست تخصص لازمه را اخذ کنند جهت اخذ صلاحیت کارشناسی رسمی. سازه هاي آبی(دریایی) و سازه ساحلي نیز از جمله این پروژه هاست.

 در صورت وادر شدن خسارت به سازه های دریایی و ساحلی بررسی علت و دلايل تخصصی را با صلاحيت تعیین مي کنند. رشته مکانيک خاک از جمله رشته های گرایش ارشد مهندسی عمران کيفيت خاک، زیر بنای پروژه ها و کنترل محاسبات فنی و مکانیکی خاک را طی امور تخصصی در پروژه و آزمایشگاه بررسی می کنند و گزارش کارشناسی اعلام میکنند. در صورتی که نشست خاک در این پروژه ها رخ دهد، کارشناسان با صلاحیت تخصصی مکانیک خاک به این امور می پردازند.

صلاحيت تخصصي محاسبات فني سازه ها و ساختمان ها از جمله بتننی و فلزی را کارشناسان تخصصی سازه به عهده دارند. کارشناسان سازه با اخذ صلاحیت سازه و شرکت در دوره های تخصصی این صلاحیت را اخذ می کنند. محاسبات فني و مهندسی سازه های خاص ( برج) ، تونل ها و يا اسکله ساحلی، زير مجموعه رشته عمران هستند. جهت اخذ صلاحیت کارشناسی رسمی در این سازه ها جهت اخذ تخصص‌ و دوره ويژه طی می شود. پس از طی شدن دوره کارشناسان راه و ساختمان صلاحیت رسمی را اخذ می کنند.

کارشناسان رسمی در رشته معماری و شهرسازی صلاحیت بررسی و انطباق ساختمان ها با طرح های مصوب شهرسازی را دارند. در این زمینه کارشناسان رسمی می بایست از خدمات نقشه برداری کارشناسان رسمی نقشه برداری جهت تهیه نقشه یو تی ام سازه و معابر استفاده کنند.

کارشناس رسمی راه و ساختمان در پروژه اجرایی
کارشناس رسمی راه و ساختمان در پروژه اجرایی
5/5 - (2 امتیاز)
فهرست