نقشه جانمایی

دسته بندی: نقشه سامد
برچسب ها:

زمان مطالعه: 29 دقیقه
نقشه جانمایی پلاک ثبتی

راهنمای مطالعه

نقشه جانمایی 🗺: به نقشه ای گفته می شود که حاصل کارتوگرافی جهت تعیین موقعیت یک سند یا یک پروژه عمرانی باشد. در امور ثبتی نقشه جانمایی جهت پیاده سازی محدوده ملک طبق سند مورد استفاده قرار می گیرد. روش جانمایی پلاک ثبتی بدین شرح است که در ابتدا کارشناس رسمی امور ثبتی حدود اربعه سند را در سیستم مختصات یو تی ام ترسیم می کند و پس از مطابقت روی نقشه ثبتی و کاداستر نقشه جانمایی را تهیه و ترسیم می کند. نقشه جانمایی کاربرد های فراوانی در امور ثبتی دارد که در ادامه مقاله این امور را تشریح می کنیم.

نقشه جانمایی پلاک ثبتی 🗺⚖

نقشه جانمایی 🗺 به صورت کلی از دو بخش نقشه و جانمایی تشکیل شده است. نقشه در واقع یک طرح، کروکی یا پلان است، جانمایی نیز یعنی قرار دادن و پیاده سازی نقشه ترسیم شده طی عملیات نقشه برداری روی زمین. طراح یا کارشناس رسمی نقشه برداری پس از ترسیم نقشه با توجه به محل جانمایی، اضلاع و ابعاد مورد نیاز را روی نقشه ترسیم می کند، پس از ترسیم نقشه، اضلاع و ابعاد روی زمین میخ کوبی یا علامت گذاری می شود، این کار در واقع جانمایی نقشه نام دارد و نقشه ای که مبنای جانمایی است، نقشه جانمایی نامیده می شود.

نقشه جانمایی به صورت کلی در تمامی رشته های فنی کاربرد دارد و به صورت کلی به پیاده سازی نقشه یا ایده روی زمین یا روی یک بیس را بیان می کند. به عنوان نمونه پیاده کردن نقشه جانمایی یک مدار برق روی یک تابلو برق. یا در مثال عمومی دیگر جانمایی یک طرح صنعتی که روی نقشه یا پلان کشیده شده و بعد ها روی زمین پیاده می شود.

با توجه به مثال های بیان شده، افراد فنی در زندگی پیرامون خود از نقشه جانمایی استفاده های مختلفی می کنند. بشر همواره در ابتدای آفرینش طرح ها و ایده ها را قبل از اجرا، بر روی یک نقشه یا لوح در زمان های گذشته ترسیم میکرده و پس از تحلیل نهایی، ایده رسم شده که همان نقشه جانمایی بوده را روی زمین پیاده می کرده اند.

نقشه جانمایی پلاک ثبتی
نقشه جانمایی پلاک ثبتی

 

نقشه جانمایی چیست؟

نقشه جانمایی در واقع یک پلان یا کروکی ثبتی ترسیم شده توسط طراح یا کارشناس نقشه برداری است که طی عملیات جانمایی نقشه روی زمین پیاده می شود. نقشه جانمایی در واقع مشخص می کند که طرح یا پلان ترسیم شده در ابعاد واقعی روی زمین پیاده شود. پیاده سازی روی زمین شامل علامت گذاری ابعاد و اضلاع روی زمین است.

به عنوان مثال کارشناس رسمی نقشه برداری، نقشه یک ویلا را با متراژ 500 متر در یک زمین 2500 متری ترسیم می کند، در واقع کارشناس رسمی توسط اتوکد محل قرار گیری و ابعاد ویلا را ترسیم می کند و مکان قرار گیری آن مشخص می شود. در گام بعدی نقشه ترسیم شده باید در ابعاد واقعی روی زمین میخ کوبی شود، به این کار جانمایی نقشه روی زمین می گوییم و نقشه ای که کارشناس رسمی ترسیم کرده، نقشه جانمایی است.

نقشه جانمایی در موارد مختلفی در پروژه های عمرانی و امور مربوط به پیاده کردن یک نقشه روی زمین کاربرد دارد. به عنوان نمونه نقشه جانمایی در امور عمرانی در جانمایی تجهیز کارگاه، جانمایی کارخانه، جانمایی بچینگ، جانمایی ساختمان، جانمایی فنداسیون، جانمایی وال پست، جانمایی تجهیزات، جانمایی انبار، جانمایی پارکینگ، جانمایی ویلا در زمین و … به کار می رود. موارد مطرح شده جهت بررسی امور مربوط به نقشه جانمایی بود که در پروژه های عمرانی به کار می رود. در ابتدای مقاله تشریح کریدم که نقشه جانمایی در معنای عامیانه بود. در ادامه مقاله نقشه جانمایی را که در امور ثبتی به کار می رود را بررسی می کنیم.

نقشه جانمایی در امور ثبتی معمولا با کلمات دیگری همراه می شود که معنا و مفهوم امور ثبتی را مشخص می کند. نقشه جانمایی در امور ثبتی و نقشه برداری املاک و اراضی کاربرد های مختلفی دارد و توسط کارشناسان رسمی امور ثبتی به کار گرفته می شود.

نقشه جانمایی چیست؟
نقشه جانمایی چیست؟

 

نقشه جانمايي ملک

نقشه یو تی ام جانمایی ملک با توجه به تعریفی که از نقشه تعیین موقعیت بیان شد یعنی پیاده سازی موقعیت یک ملک که می تواند زمین یا ساختمان باشد روی زمین می گوییم. جانمایی ملک در دو مرحله انجام می شود و برای موارد مختلفی در امور ثبتی کاربرد دارد. در گام اول کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری، حدود اربعه ملک، طبق سند مالکیت در سیستم مختصات یو تی ام ترسیم می کند. پس از ترسیم نقشه جانمایی ملک، کارشناس رسمی نقشه ترسیم شده را روی زمین پیاده ( علامت گذاری) می کند.

نقشه جانمایی ملک در دو حالت انجام می شود، یک حالت این که سند ملک در دست است و مالک اطلاع از جای ملک ندارد، حالت دوم سند ملک در دست است و جای ملک به صورت حدودی مشخص است و نیاز است که کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری، حدود اربعه را در دو حالت طبق نقشه جانمایی ملک، جانمایی کند.

همان طور که اشاره شد، جانمایی در حالتی که موقعیت ملک نامشخص است، امری پیچده است و جنبه حقوقی بیشتری دارد. در این حالت کارشناس رسمی می بایست طی عملیات جانمایی پلاک ثبتی، موقعیت ملک را روی نقشه جانمایی ملک تهیه و ترسیم کند. در حالت اول کار جانمایی راحت تر است و کارشناس با برداشت وضع موجود و مطابقت نقشه ها، نقشه جانمایی ملک را تهیه و ترسیم می کند، سپس طی عملیات نقشه برداری جانمایی ملک، موقعیت را روی زمین میخ کوبی می کند.

نقشه جانمایی پلاک ثبتی
تعیین موقعیت املاک مجهول المکان

 

تهیه نقشه جانمایی ملک

تهیه نقشه جانمایی ملک از جمله املاک و اراضی در صلاحیت کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی است. کارشناس پیاده سازی پلاک ثبتی طی عملیات فنی و حقوقی نقشه جانمایی ملک را تهیه می کند. پس از تهیه و ترسیم نقشه تعیین موقعیت ملک، نقشه توسط کارشناس رسمی مهر و امضا می شود. به دلیل اعتبار فنی و حقوقی نقشه مکان ملک، مالک به استناد این نقشه می تواند، درخواست صدور سند تک برگ را به اداره ثبت اسناد و املاک ارسال کند.

مستند های مورد استفاده در تهیه نقشه تعیین موقعیت ملک یا همان نقشه جانمایی پلاک ثبتی، نقشه های ثبتی مستند، عکس های هوایی دهه 30،40 و 50 می باشد. همچنین کارشناس رسمی موقعیت نقشه جانمایی را با نقشه کاداستر مطابقت می دهد. نقشه پلاک ثبتی ملک همان طور که اشاره شد کاربرد های مختلفی در امور ثبتی دارد در ذیل نمونه های را درج می کنیم.

  • تعیین آدرس یک ملک مجهول المکان.
  • جانمایی یک ملک طبق حدود اربعه.
  • جانمایی ملک برای تامین دلیل.
  • جانمایی ملک برای اخذ سند.
  • جانمایی ملک در مواردی که اختلاف بین حد و مرز املاک وجود دارد.
  • جانمایی ملک جهت حل اختلاف دیوار مشترک.
  • جانمایی ملک برای منابع طبیعی.
  • جانمایی ملک برای ماده 12 زمین شهری.
صلاحیت کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی
صلاحیت کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی

 

جانمایی پلاک ثبتی ملک

جانمایی پلاک ثبتی ملک در امور ثبتی در واقع عبارت فنی و تخصصی تر از تعیین موقعیت ملک است. در جانمایی ملک در برخی مواقع حدود اربعه یک ملک که می تواند زمین، باغ یا موقعیت ساختمان باشد بر مبنای یک نقشه ترسیم شده یا اصلاحا بر مبنای یک نقشه لوکال (محلی) ترسیم و پیاده سازی می شود.

در تعیین موقعیت پلاک ثبتی ملک، مبنا و بیس جهت جانمایی موقعیت ملک روی نقشه و موقعیت ملک روی زمین در واقع پلاک ثبتی یا همان سند ملک است. در میان عامه مردم عنوان ها مختلفی به جانمایی پلاک ثبتی الصاق می شود از جمله، جانمایی سند، میخ کوبی سند، چهار میخ ملک، جانمایی ملک، جانمایی زمین و واژه های عامیانه دیگر.

واژه تخصصی در واقع جانمایی پلاک ثبتی است ولی در این مقاله جانمایی پلاک ثبتی ملک نام برده می شود. همان طور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، جانمایی یعنی تهیه یک نقشه بر مبنای یک سری اطلاعات هندسی و پیاده سازی سازی یا میخ کوبی روی زمین. در اینجا ما به جانمایی پلاک ثبتی ملک اشاره داریم، در واقع مبنای امور جانمایی در اینجا پلاک ثبتی ملک است.

پلاک ثبتی ملک شامل، پلاک اصلی، پلاک فرعی، شماره قطعه، مفروزی و بخش ثبتی است. اطلاعات اشاره شده برای سند های مالکیت انحصاری است و در اسناد مالکیت درج می شود. موارد اشاره شده در سند ها در واقع مبنای حقوقی و ثبتی جهت جانمایی پلاک ثبتی ملک است.

تعیین موقعیت پلاک ثبتی ملک توسط کارشناس رسمی
تعیین موقعیت پلاک ثبتی ملک توسط کارشناس رسمی

 

اطلاعات ثبتی جانمایی سند

در صفحات سوم و چهارم سند های مالکیت قدیمی که معمولا نیازمند جانمایی پلاک ثبتی ملک هستند، اطلاعاتی از قبیل اطلاعات ثبتی اشاره شده و حدود اربعه درج شده است. حدود اربعه درج شده در سند در واقع اطلاعات هندسی مورد نیاز جهت تهیه نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک است.

در سند های مالکیت قدیمی چهار جهت ملک با ابعاد را مشخص کرده اند، همچنین مشخص شده که مثلا شمال ملک به طول 35 متر حدی به قطعه تفکیکی 25 یا شرقا حدی به پلاک فرعی 2545 فرعی از اصلی 70. جهت تهیه نقشه جانمایی کارشناس رسمی در ابتدای امر می بایست نقشه ثبتی قدیمی ملک مورد نظر را تهیه کند.

پس از تهیه نقشه ثبتی که حدود اربعه پلاک های ثبتی، روی آن مشخص است، کارشناس جانمایی پلاک ثبتی ملک، نقشه قدیمی را دیجیتایز می کند. پس از تبدیل نقشه قدیمی به نقشه اتوکد، حدود اربعه سند را روی نقشه ثبتی ترسیم می کند. در انتها نقشه تهیه شده را با نقشه کاداستر مطابقت می دهد و نقشه را در سیستم مختصات یو تی ام قرار می دهد.

پس از انجام عملیات فوق که به صورت کلی بیان شده، نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک تهیه و ترسیم می شود. پس از تهیه نقشه جانمایی در سیستم مختصات یو تی ام، کارشناس رسمی حدود اربعه سند و گوشه های ملک را توسط گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم روی زمین جانمایی می کند.

اطلاعات ثبتی مورد نیاز جهت تعیین مکان سند
اطلاعات ثبتی مورد نیاز جهت تعیین مکان سند

 

نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک

نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک یک نقشه یو تی ام حاصل از عملیات جانمایی پلاک ثبتی ملک است که توسط آن موقعیت یا آدرس دقیق املاک و اراضی مشخص می شود. با توجه به حدی به حدی بودن سند های قدیمی دهه 30 تا دهه 50 افراد عادی نمی توانند مکان ملک را تشخیص بدهند. سند های قدیمی که موسوم به سند های شاهنشاهی نیز می باشند صرفا پلاک ثبتی و حدود اربعه تعریف شده به پلاک های ثبتی مجاور را در خود دارند.

تعیین مکان ملک با قرائت سند امکان پذیر نیست، در این موارد نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک یا همان نقشه جانمایی سند می بایست تهیه شود. جهت جانمایی این سند های قدیمی کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری طی یک عملیات فنی و حقوقی، نقشه جانمایی پلاک ثبتی ملک را تهیه می کنند. پس از تهیه نقشه یو تی ام تعیین موقعیت سند، موقعیت و مکان ملک با دقت بالا مشخص می شود. انجام عملیات جانمایی سند های قدیمی برای املاک و اراضی استفاده می شود که مالک صرفا سند ملک را در دست دارد و اطلاعی از مکان ملک ندارد.

تعیین مختصات ملک طبق پلاک ثبتی و حدود اربعه سند روي نقشه يک دو هزارم توسط کارشناس رسمي دادگستري تهیه و جهت میخ کوبی روی زمین به کارشناس رسمی نقشه برداری ارجاع می شود. در برخی موارد که در حد و مرز زمین ها و پلاک های ثبتی املاک و اراضی ابهام وجود داشته باشد، تهيه نقشه جانمايي پلاک ثبتي ملک با تفسير عکس هوايي انجام می شود. در این موارد با تهیه و تفسیر عکس هوایی و جانمایی حدود اربعه سند روی عکس هوایی، ابهامات رفع می شود.

تعیین موقعیت سند قدیمی توسط کارشناس رسمی
تعیین موقعیت سند قدیمی توسط کارشناس رسمی

نقشه جانمايي ملک تهران

تهیه نقشه جانمایی ملک در تهران و اطراف تهران از جمله، لواسان، پردیس، دماوند توسط کارشناسان رسمی امور ثبتی و نقشه برداری حد نگار به صورت تخصصی، توسط کارشناسان نقشه برداری و دادگستری انجام می شود.

نقشه جانمایی ملک در تهران از اهمیت فراوان برخوردار است و در مواردی که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد کاربرد دارد. همان طور که در ابتدای مقاله اعلام شد، نقشه جانمایی املاک در تهران یعنی مکان یک ملک مطابق یک نقشه یو تی ام تهیه و روی زمین حدود اربعه ملک میخ کوبی شود.

جانمایی املاک در تهران ئ تهیه نقشه جانمایی املاک طبق سوابق ثبتی و نقشه های کاداستر تهیه می شود. تعداد زیادی از املاک و اراضی در تهران وجود دارد که سند های قدیمی آنها در دست شهروندان است ولی اطلاعی از مکان ملک ندارند. این املاک و ارضی در زمان های گذشته خریداری شده و به حال خود رها شده اند.

به دلیل گسترش شهر تهران، تعداد زیادی از این املاک و اراضی در محیط شهری قرار گرفته اند و از ارزش زیادی برخوردار هستند. مالکین زمین های مجهول المکان در تهران معمولا امیدی به زنده شدن اسناد خود ندارند، البته این موضوع راجع به مالکینی هست که جانمایی پلاک ثبتی آشنایی ندارند.

تهیه نقشه جانمایی ملک در تهران
تهیه نقشه جانمایی ملک در تهران

کاربرد نقشه جانمايي ملک در تهران

تعداد زیادی از مالکین از طریق مشاوره با کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی، اقدام به تهیه نقشه جانمایی مک در تهران می کنند. پس از بررسی اسناد مالکین در تهران توسط کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری و طی شدن پروسه جانمایی پلاک ثبتی ملک، موقعیت دقیق زمین این مالکین مشخص می شود.

در موارد زیادی مشاهده شده که موقعیت این املاک و اراضی پس از تهیه نقشه جانمایی املاک در تهران، در موقعیت های مناسبی در مناطق با ارزش تهران قرار می گیرد. گروه کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی حد نگار با همکاری جمعی از کارشناسان رسمی و نقشه برداری با سابقه فعالیت روی پلاک ثبتی املاک در تهران، آماده ارائه خدمات جانمایی املاک می باشد.

جهت تهیه نقشه جانمایی ملک در تهران، کارشناسان رسمی دادگستری نیازمند، نقشه های ثبتی مستند هستند، کارشناسان حد نگار به دلیل بیشتر از یک دهه فعالیت ثبتی در تهران، آرشیو کاملی از نقشه های ثبتی و مستند در اختیار دارند جهت جانمایی املاک و اراضی در تهران با تاییدیه رسمی کارشناسان رسمی امور ثبتی و نقشه برداری.

کاربرد نقشه جانمايي ملک در تهران
کاربرد نقشه جانمايي ملک در تهران

نقشه یو تی ام جانمايی پلاک ثبتی املاک

همان طور که اشاره شد، تعیین موقعیت پلاک ثبتی املاک در واقع یک نقشه است که حدود اربعه ملک را روی نقشه و زمین تثبیت می کند. نقشه های ثبتی و تفکیکی قدیمی که مبنای صدور اسناد در گذشه قرار گرفته اند معمولا به صورت محلی ترسیم شده و در سیستم مختصات جهانی یو تی ام قرار ندارند.

کارشناس رسمی نقشه برداری پس از تهیه و ترسیم نقشه جانمایی پلاک ثبتی املاک، می بایست نقشه ترسیم شده را در سیستم مختصات یو تی ام قرار دهد. سیستم مختصات UTM در واقع بعد مکانی به نقشه های جانمایی املاک می دهد. نقشه جانمایی بدون قرار گرفتن در سیستم مختصات یو تی ام کاربرد ندارند.

کارشناس رسمی جهت قرار دادن نقشه جانمایی پلاک ثبتی املاک و اراضی در سیستم مختصات یو تی ام از نقشه های کاداستر استفاده می کند. در برخی مواقع جهت قرار دادن نقشه جانمایی املاک در سیستم مختصات یو تی ام کارشناس رسمی نقشه برداری، نقشه یو تی ام وضع موجود را توسط گیرنده مولتی فرکانس شمیم با دقت بالا تهیه می کند.

نقشه یو تی ام جانمايی پلاک ثبتی املاک
نقشه یو تی ام جانمايی پلاک ثبتی املاک

 

تهیه نقشه جانمايی پلاک ثبتی

پس از تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود ملک جانمایی شده، کارشناس رسمی حدود اربعه نقشه جانمایی را با نقشه یو تی ام وضع موجود مطابقت می دهد و در انتها نقشه UTM جانمایی پلاک ثبتی ملک تهیه می شود. معمولا کارشناسان رسمی امور ثبتی به تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود توجه ندارند، سازمان ثبت اسناد جهت تهیه نقشه جانمایی املاک به کارشناسان رسمی توصیه اکید می کند، جهت تهیه نقشه جانمایی حتما نقشه یو تی ام وضع موجود جهت جانمایی یو تی ام نهایی تهیه شود.

سیستم مختصات یو تی ام در واقع مبنای اصلی نقشه های کاداستر است. رسالت نقشه های کاداستر ثبت اطلاعات حقوقی و هندسی املاک و اراضی در یک سیستم مختصات یکپارچه است. این سیستم مختصات که مبنای صدور اسناد مالکیت می باشد سیستم مختصات جهانی یو تی ام است.

تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود ملک جانمایی شده
تهیه نقشه یو تی ام وضع موجود ملک جانمایی شده

نقشه جانمايی پلاک ثبتی با تفسير عکس هوايی

تهيه نقشه جانمايي پلاک ثبتي با تفسير عکس هوايي جهت بررسی حد و مرز پلاک های ثبتی در دهه های گذشته انجام می شود. اسناد مالکیت قدیمی بر مبنای نقشه های ثبتی و قدیمی تهیه و ترسیم شده اند، این نقشه های در دهه های 30، 40 و 50 تهیه و ترسیم شده اند.

با توجه به همزمانی تصویر برداری جهت تهیه عکس های هوایی و ترسیم و تفکیک نقشه هایی ثبتی، تهیه و تفسیر عکس هوایی به کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری کمک می کند که تشخیص دهد حد و مرز زمین ها در دهه های گذشته به چه شکلی بوده است. با توجه به تغییر و تحویل در ساخت و ساز شهری نسبت به دهه های گذشته، تهیه و تفسیر عکس هوایی باعث می شود نقشه های جانمایی پلاک ثبتی دقیق و صحیح تهیه و ترسیم شوند.

تهیه و تفسیر عکس هوایی همان گونه که گفته شد به کارشناس دادگستری کمک می کند که از عکس هوایی همچون کروکی حد و مرز زمین ها طبق نقشه ثبتی استفاده کند. مزیت عکس های هوایی نسبت به نقشه های هوایی در جانمایی پلاک ثبتی، ارائه دید بصری مطلوب به کارشناس رسمی جهت جانمایی پلاک ثبتی در حد و مرز ثبتی و قانونی است.

نقشه جانمايی پلاک ثبتی با تفسير عکس هوايی
نقشه جانمايی پلاک ثبتی با تفسير عکس هوايی

کاربرد تفسیر عکس هوایی در جانمایی ملک

تهيه نقشه جانمايي پلاک ثبتي با تفسير عکس هوايي، صرفا می بایست توسط کارشناس رسمی دادگستری در رشته نقشه برداری تهیه و تفسیر شود. کارشناسان رسمی نقشه برداری به دلیل اخذ صلاحیت رسمی تفسیر عکس هوایی، طبق قانون صلاحیت انجام تفسیر عکس هوایی را دارند.

پس از تهیه و تفسیر عکس هواایی توسط کارشناس رسمی جانمایی املاک و اراضی، نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی روی عکس هوایی تهیه شده جانمایی می شود. توجه داشته باشید که کارشناس رسمی نقشه برداری از دو عکس هوایی یا همان زوج عکس استفاده می کند جهت تفسیر و ژئورفرنس عکس های هوایی، علت این موضوع نیاز به برجسته بینی در عکس هوایی است.

تهیه و تفسیر عکس هوایی توسط کارشناس رسمی دادگستری کااربرد های مختلفی در امور ثبتی و حل اختلافات ملکی دارد. عکس های هوایی قدیمی یا همان عکس های آنالوگ، به علت ثبت وضعیت زمین ها، دیوار ها، مرز زمین ها و دیگر المان های مورد نیاز جهت بررسی در اختلاف ملکی در زمان های گذشته، کمک شایانی به حل اختلافات ملکی می کنند.

همان طور که می دانید، زمین های مستثنیات با یک مرز از اراضی ملکی منفک می شوند، در برخی مواقع به دلیل تداخل در مرز این دو کاربری از اراضی، اختلافاتی را بوجود می آورد، با تهیه و تفسیرر عکس هوایی می توان به حقیقت دست یافت.

کاربرد تفسیر عکس هوایی در تعیین موقعیت ملک
کاربرد تفسیر عکس هوایی در تعیین موقعیت ملک

جانمايي ملک چیست؟

جانمایی ملک در واقع تعیین، تثبیت و علامت گذاری موقعیت ملک می باشد که توسط کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری انجام می شود. اگر شما سند ملکی را در دست دارید و جهت پیدا کردن مکان ملک، مطالب ثبتی مختلفی را مطالعه کرده اید، در ذهن شما این سوال پیش امده که جانمایی ملک چیست؟

جهت پاسخ به پرسش جانمایی ملک چیست، می بایست گفت که جانمایی ملک در واقع یک پروسه حقوقی و مهندسی است که در دو مرحله دفتری و زمینی انجام می شود. مرحله اول دفتر شامل بررسی سند ملک، ترسیم نقشه جانمایی سند روی نقشه های ثبتی، جانمایی سند روی نقشه کاداستر، جانمایی نقشه حدود اربعه یا همان جانمایی نقشه سند روی عکس هوایی و در انتها تهیه نقشه نهایی جانمایی ملک.

در مرحله دوم که زمینی است می بایست نقشه جانمایی ملک که درر سیستم مختصات یو تی ام است را روی زمین پیاده سازی کنیم، جانمایی ملک در واقع پیاده سازی سند روی زمین و میخ کوبی طبق سند است. البته توجه داشته باشید در برخی موارد، که البته توصیه می شود برخی نه در همه موارد، قبل از پیاده سازی نقشه جانمایی پلاک ثبتی یا جانمایی ملک روی زمین، یک بار وضع موجود را برداشت کنید جهت مطابقت نقشه وضع موجود با نقشه جانمایی.

تعیین، تثبیت و علامت گذاری موقعیت ملک
تعیین، تثبیت و علامت گذاری موقعیت ملک

کابرد جانمايي ملک چیست؟

به صورت کلی اگر مالکیت ملکی را در اختیار دارید، یا پلاک ثبتی اصلی و فرعی یک منطقه به نام شما، یا به نام پدران یا مادران درگذشته شماست و از جای دقیق آن بی اطلاع هستید، راه رسیدن به جواب برای شما، تهیه نقشه جانمایی ملک است. بسیاری از مالکین سند های قدیمی در اختیار دارند که از روال قانونی پیگیری اسناد آگاهی ندارند.

یا بسیار از مالکین یا ورثه این دست املاک به دلیل بی اطلاعی از مکان ملک، و به فرض این که سند قدیمی و شاهنشاهی هست و به درد نمی خورد، پیگیری این املاک را انجام نمی دهند. در مواردی نیز دیده شده که وکلای حقوقی مراجعه کرده اند و وکلا حق الزحمه نجومی به مالکین اعلام کرده اند. توجه داشته باشید که جانمایی ملک در تخصص کارشناسان رسمی امور ثبتی است نه وکلای حقوقی. همچنین توجه داشته باشید به تعرفه بسیار مناسب، می توانید مکان ملک گم شده خود را زنده کنید.

تعیین موقعیت و آدرس سند های شاهنشاهی
تعیین موقعیت و آدرس سند های شاهنشاهی

جانمايي سند چیست؟

جانمایی سند به صورت کلی به اموری گفته می شود که کارشناس رسمی در مراحل فنی و حقوقی مکان یک ملک را پس از جمع بندی کارشناسی روی زمین علامت گذاری یا اصلاحا چهار میخ می کند. جهت پیاده سازی سند روی زمین جهت جانمایی سند، کارشناس رسمی در ابتدا نقشه جانمایی سند که اصطلاح کارشناسی آن نقشه یو تی ام جانمایی پلاک ثبتی است را تهیه می کند.

پس از تهیه نقشه جانمایی سند در قالب یک نقشه یو تی ام، کارشناس رسمی گوشه های ملک و حدود اربعه را روی زمین میخ کوبی می کند. جانمایی سند روی زمین را برخی کارشناسان تثبیت عرصه نیز می گویند. جهت جانمایی سند روی زمین از گیرنده های مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم استفاده می شود.

همان طور که گفته شد جهت تهیه نقشه تعیین موقعیت ثبتی سند دو مرحله فنی و حقوقی توسط کارشناس رسمی نقشه برداری انجام می شود. توجه داشته باشید که نقشه جانمایی سند به دلیل بار حقوقی و فنی بالا، دارای ارزشی برابر با سند است. پبدا کردن مکان سند های قدیمی به دلیل حدی به حدی بودن برای افراد عادی غیر ممکن است، به دلیل تعیین مکان ملک مطابق با پلاک ثبتی و با استفاده از نقشه های ثبتی و تفسیر عکس هوایی توسط کارشناس دادگستری، اعتباری برابر با سند را دارند زیرا ممهور به مهر کارشناس رسمی امور ثبتی می شوند.

نقشه جانمایی پلاک ثبتی
نقشه جانمایی پلاک ثبتی

نقشه جانمایی سند

توجه داشته باشید که نقشه تعیین موقعیت سند در واقع شناسه هندسی املاک دارای سند قدیمی است. در برخی مواقع مشاهده شده حتی با وجود تحویل زمین در سالیان قبل به مالک، بعد از سالها مالک به محل ملک مراجعه می کند و جای دقیق را نمی تواند تشخیص دهد. علت این امر ساخت و ساز ها و گسترش شهر هاست.

با توضیحات ارائه شده مشخص شد که تهیه نقشه جانمایی سند و پیاده سازی سند روی زمین صرفا در حیطه تخصص کارشناس رسمی امور ثبتی است. توجه داشته باشید که کارشناسان رسمی امور ثبتی در دادگاه ها به عنون مشاور قاضی در پرونده ها اختلاف ملکی به کار گرفته می شوند. در برخی پرونده های که قاضی دستور جانمایی پلاک ثبتی را صادر می کند، کارشناس رسمی جانمایی سند را انجام می دهد و نقشه تعیین موقعیت سند مبنای صدور رای قرار می گیرد.

تعیین مکان و موقعیت سند های قدیمی
تعیین مکان و موقعیت سند های قدیمی

جانمايي زمين چیست؟

What-is-the-nature-of-the-earth.jpg

جانمایی زمین عبارت است از تعیین مکان دقیق زمین مطابق اسناد مالکیت موجود شامل سند شش دانگ قدیمی، بنچاق، قولنامه و مطابقت اسناد مالکیت با نقشه های ثبتی و کاداستر و مستندات سایر ارگان ها. نقشه موقعیت زمین طبق اسناد مالکیت و پلاک ثبتی وقتی مورد نیاز است که بخشی از اطلاعات هندسی زمین و موقعیت آن در دسترس مالک نباشد یا به اصلاح کلی موقعیت زمین مبهم است یا جای زمین گم شده.

به عنوان نمونه شهروندان در دهه 30 و 40 زمین های را با سند مالکیت در غرب تهران خریداری کرده اند و سند شش دانگ ملک را دریافت نموده اند. حتی در بیشتر موراد زمین به صورت چهار میخ با نقشه تفکیکی به مالکین تحویل داده شده.

 با توجه به تغییر و تحویل بسیار در منطقه غرب تهران از دهه های اشاره شده تا کنون، قطعا آن مالکان جای نشان داده شده در آن سالها را به خاطر ندارد، حتی اگر به خاطر هم داشته باشند به دلیل گسترش شهر قابل شناسایی نیست. در مورد اشاره شده اکثر این مالکین یا فوت کرده اند یا در خارج از کشئر به سر می برند.

در هر دو حالت ورثه آنها پیگیر امور مربوط به جانمایی زمین یا زنده کردن زمین ها هستند. در این گونه موارد کارشناس رسمی با بررسی اطلاعات ثبتی درج شده در سند زمین و بررسی نقشه های ثبتی امور مربوط به جانمایی زمین را انجام می دهد. پس از تهیه نقشه جانمایی پلاک ثبتی، کارشناس رسمی موقعیت زمین را در وضع موجود فعلی پیاده سازی می کند.

میخ کوبی یا چهار میخ کردن موقعیت سند
میخ کوبی یا چهار میخ کردن موقعیت سند

کاربرد جانمایی زمین

در موارد اشاره شده مربوط به جانمایی زمین، درست است که در دهه 30 یا 40 مالک، ملک را به شکل زمین خالی تحویل گرفته، ولی در این موارد به دلیل گسترش شهر ممکن از زمین در کاربر های مختلفی در زمان فعلی قرار گرفته باشد. به عنوان نمونه ملک تصرف شده باشد، در اتوبان قرار گرفته باشد، در موقعیت گذر های باشد.

توجه داشته باشید که کاربری فعلی جای نگرانی ایجاد نمی کند، در صورت قرار گیری در اتوبان و محور های شهری، مالک می تواند به استناد نقشه جانمایی زمین، مبلغ معادل ارزش روز زمین را از ارگان های تصرف کنند دریافت کنید. در مواردی نیز مه ملک توسط افراد تصررف شده باشد، مالک یا ورثه به استناد نقشه جانمایی پلاک ثبتی می توانند درخواست تامین دلیل را به دادگاه ارائه دهند و مراحل قانونی جهت باز پس گیری املاک خود را انجام دهند.

پیاده سازی موقعیت سند روی زمین
پیاده سازی موقعیت سند روی زمین

جانمايی زمين کشاورزی

جانمایی زمین های کشاورزی جهت تثبیت مرز بین زمین ها مطابق سند و سوابق ثبتی تهیه و ترسیم می شود. معمولا در زمین های کشاورزی، جانمایی زمین کشاورزی در مواردی استفاده می شود که بین حد و مرز زمین های کشاورزی اختلاف وجود دارد. تفاوتی که زمین های کشاورزی با زمین های مسکونی دارد در حد و مرز این زمین هاست. در زمین های کشاورزی معمولا حد و مرز بین زمین ها یا نهر است یا ایجاد یک مرز به صورت خاکریز که توسط مالکین ایجاد می شود.

در برخی موارد مرز بین زمین های کشاورزی به دلایل مختلف از بین می رود، این دلایل ممکن است به صورت عمدی یا سهوی باشد. در موارد سهوی ممکن است هنگام شخم زدن زمین های کشاورزی حد و مرز جابجا شود. در برخی موارد نیز به دلیل با ارزش شدن زمین های کشاورزی ممکن است مرز بین زمین ها از طرف مالکین جابجا شود.

در موارد شایع تر که باعث جابجایی حد و مرز زمین های کشاورزی می شود، عوامل طبیعی از جمله سیلاب می باشد. سیلاب ها و عوامل طبیعی در زمین هایی که در مسیل سیلاب ها قرار می گیرند اتفاق می افتد. در این موارد مالکین جهت تثبیت مجدد موقعیت زمین کشاورزی، می بایست نقشه جانمایی زمین کشاورزی را تهیه کنند.

تعیین موقعیت سند و پیاده سازی زمین زراعی
تعیین موقعیت سند و پیاده سازی زمین زراعی

نحوه جانمایی زمين کشاورزی

کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری با بررسی سوابق ثبتی زمین کشاورزی، نقشه ثبتی و تفکیکی محدوده زمین کشاورزی را تهیه می کند. پس از تهیه نقشه ثبتی جانمایی زمین کشاورزی طبق سند و نقشه ثبتی انجام می شود. در موارد اشاره شده جهت جانمایی زمین کشاورزی، کارشناس رسمی دادگستری، جانمایی زمین کشاورزی را روی عکس هوایی قدیمی انجام می دهد.

کارشناس رسمی پس از تهیه نقشه نهایی جانمایی زمین کشاورزی، عکس هوایی قدیمی یا آنالوگ منطقه مورد نظر را از سازمان نقشه برداری سفارش می دهد. عکس های هوایی سازمان نقشه برداری به صورت زوج عکس تهیه و تفسیر می شود. حد و مرزهای تخریب شده به صورت واضح روی عکس های هوایی مشخص می باشند.

کارشناس رسمی نقشه برداری عکس هوایی تهیه شده را توسط نقشه های هوایی منطقه، ژئورفرنس می کند. پس از زمین مرجع شدن عکس هوایی و قرار گیری در موقعیت جغرافیایی جهانی، نقشه جانمایی زمین کشاورزی روی عکس هوایی جانمایی می شود. پس از جانمایی روی عکس هوایی مختصات یو تی ام UTM حد و مرز های تخریب شده، روی زمین میخ کوبی می شود.

پیاده سازی زمین طبق نقشه ثبتی و سند
پیاده سازی زمین طبق نقشه ثبتی و سند

جانمايی پلاک ثبتی سند

جانمایی پلاک ثبتی سند پروسه ای حقوقی و مهندسی است که موقعیت ثبتی یک ملک از جمله زمین یا ساختمان را روی نقشه هوایی مشخص می کند. معمولا جانمایی سند برای دو مورد به کار می رود. در یک مورد مالک سندی دارد که از مکان آن بی اطلاع است، مورد دوم مکان ملک مشخص است و برای اخذ سند تک برگ می بایست نقشه جانمایی پلاک ثبتی سند اخذ شود.

برای اخذ سند تک برگی به جز نقشه یو تی ام ، نقشه جانمایی پلاک ثبتی سند نیز از جمله مدارک مورد نیازی است،که می بایست به اداره ثبت مربوطه ارائه شود. نقشه جانمایی پلاک ثبتی سند شناسه هندسی و حقوقی املاک جانمایی شده و تنها مدرکی است که ثابت می کند پلاک ثبتی مندرج در سند متعلق به پلاک ثبتی ملکی است که، می بایست سند تک برگ آن را به استناد نقشه جانمایی پلاک ثبتی سند اخذ کنید.

پلاک ثبتی که در سند ها از جمله سند های قدیمی درج می شود، در واقع راهنمایی مناسب جهت تعیین مکان یا آدرس ملک است. همان گونه که می دانید جانمایی پلاک ثبتی سند می بایست توسط کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری انجام شود. انجام جانمایی پلاک ثبتی سند، معروف به جانمایی پلاک ثبتی یا همان جانمای سند است.

پیاده سازی موقعیت پلاک ثبتی روی زمین با سند
پیاده سازی موقعیت پلاک ثبتی روی زمین با سند

مدارک مورد نیاز جانمايی پلاک ثبتی

Proof-of-registration-plate.jpg

همان گونه که اشاره شد جهت نقشه پلاک ثبتی سند می بایست به اطلاعات ثبتی ملک که در سند قدیمی یا شاهنشاهی درج می شود دسترسی داشته باشیم. اطلاعات ثبتی سند های قدیمی جهت جانمایی سند در صفحه سوم و چهارم این اسناد درج شده است. جهت جانمایی پلاک ثبتی به حدود و مشخصات درج شده در سند و اطلاعات توصیفی ملک و محل آن احتیاج داریم.

کارشناس رسمی مطابق حدود اربعه تعریف شده در سند قدیمی، ابعاد سند را توسط ابزار های کارتوگرافی از جمله اتوکد و سیویل ترسیم می کند. پس از ترسیم نقشه سند، کارشناس رسمی نقشه ثبتی محدوده ملک را تهیه و در سیستم مختصات یو تیی ام قرار می دهد. پس از ترسیم نقشه ثبتی توسط کارشناس رسمی، حدود اربعه سند روی نقشه ثبتی جانمایی می شود.

پس از انجام مراحل اشاره شده، نقشه جانمایی پلاک ثبتی سند تهیه می شود. کارشناس رسمی نقشه تهیه شده را روی نقشه یک دوهزارم منطقه نییز جانمایی می کند. در برخی موارد که اختلاف بین حد و مرز با ملک مجاور وجود داشته باشد، کارشناس رسمی عکس هوایی آنالوگ قدیمی منطقه را نیز سفارش داده و نقشه جانمایی را روی عکس هوایی جانمایی می کند.

بر مبنای ماده ۹ قانون ثبت عمومی تصویب شده در سال 1310 مناطق به چند ناحیه و بخش تقسیم شده اند. برای هر بخش تعیین شده پلاک های ثبتی مشخص شده اند. اسناد قدیمی بر مبنای نقشه های تفکیکی و ثبتی قدیمی صادر شده اند، بدین جهت برای جانمایی پلاک ثبتی سند از نقشه های ثبتی قدیمی استفاده می کنیم.

نقشه برداری ثبتی تعیین موقعیت املاک گم شده
نقشه برداری ثبتی تعیین موقعیت املاک گم شده

جانمايی ملک با پلاک ثبتی

جانمایی ملک با پلاک ثبتی، در واقع تنها راه پیدا کردن موقعیت املاک و اراضی است که مالکین آنها سندی در دست دارند و از مکان آن ملک بی خبر هستند. پروسه جانمایی ملک با پلاک ثبتی در واقع نقش مکان یابی ملک را دارد که از جمیه صلاحیت های کارشناسان رسمی امور ثبتی و نقشه برداری است. جهت تهیه نقشه جانمایی ملک، کافی است کپی صفحات سند یا بنچاق قدیمی که حاومی اطلاعات ثبتی ملک است را به کارشناس دادگستری ارائه کنید.

تعیین موقعیت ملک با پلاک ثبتي، مجموعه عملیات حقوقی است که موقعیت ثبتی یک ملک را روی نقشه یو  تی ام مشخص می کند. در واقع پلاک ثبتی راهنما و تعیین کننده مکان ملک و آدرس ملک است. جانمایی ملک با پلاک ثبتی پروسه ای پیچده است و توسط افراد عادی قابل انجام نیست. حتی افرادی که سالیان سال در زمینه املاک و اراضی فعالیت دارند و به یک منطقه از لحاط ملکی واقف هستند، نمی توانند جانمایی ملک با پلاک ثبتی را انجام دهند.

ادارات ثبت اسناد و املاک، نقشه جانمایی ملک با پلاک ثبتی، ممهور به مهر کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری را برای دریافت سند تک برگی در مورد اراضی بی سند و املاک با سند قدیمی اجباری اعلام کرده اند. اجباری شدن این امر به دلیل بررسی تعلق سند به ملک با جانمایی پلاک ثبتی قبل از صدور سند است.

تعیین موقعیت ملک با پلاک ثبتی و نقشه یو تی ام
تعیین موقعیت ملک با پلاک ثبتی و نقشه یو تی ام

نحوه جانمايی ملک با پلاک ثبتی

در صورتی که مکان دقیق ملک مشخص باشد و ملک دیوار کشی شده باشد، می بایست نقشه وضع موجود ملک تهیه شود. سپس پلاک ثبتی ملک مورد نظر، مطابق با سند در نقشه یو تی ام جانمایی ملک درج شود. نقشه های ثبتی که بدین شکل تهیه می شوند دارای بار حقوقی زیادی هستد و به نقشه جانمایی ملک یا جانمایی پلاک ثبتی معروف هستند.

اگر مکان ملک مشخص باشد اما دیوار نداشته باشد و کنج های دقیق ملک روی زمین مشخص نباشد، کارشناس رسمی امور ثبتی و نقشه برداری می بایست، مکان دقیق کنج های ملک را در سیستم مختصات UTM برداشت کند. پس از انجام مراحل اشاره شده در واقع پلاک ثبتی ملک روی نقشه و عکس هوایی جانمایی می شود.

در صورتی که مالک از محل دقیق ملک آگاهی نداشته باشد، پروسه تعیین موقعیت دقیق پلاک ثبتی ملک، یا همان جانمایی ملک با پلاک ثبتی، مطابق با اطلاعات ثبتی سند شاهنشاهی، توسط کارشناس رسمی نقشه برداری انجام شود. جانمایی ملک با پلاک ثبتی اسناد قدیمی یک پروسه فنی و حقوقی است، مفهوم عامه جانمایی ملک، پیدا کردن آدرس ملک مطابق با پلاک ثبتی است.

مکان یابی ملک مطابق با سند و نقشه ثبتی
مکان یابی ملک مطابق با سند و نقشه ثبتی

کاربرد نقشه جانمايی در نقشه برداری

جانمایی در نقشه برداری کاربرد های فراوانی دارد و به صورت کلی با برداشت و پیاده سازی مختصات در ارتباط است. جانمایی همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد به صورت کلی به پیاده سازی یک طرح و یا یک نقشه روی زمین یا نرم افزار های نقشه کسی است. جانمایی در نقشه برداری ثبتی یا همان کاداستر در واقع به برداشت و پیاده سازی پلاک های ثبتی گفته می شود.

به صورت کلی در نقشه برداری ثبتی تعیین موقعیت ملک را می توان مبنا و اساس نقشه های ثبتی و کاداستر در نظر گرفت، این امور در واقع از اهداف کاداستر است که بر مبنای جانمایی حدود اربعه املاک و اراضی ثبت و در قالب نقشه های کاداستر ترسیم می شود. تعیین موقعیت سند در نقشه برداری و تهیه نقشه های ثبتی توسط کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی انجام می شود.

جهت تهیه نقشه جانمایی که از نگاه کارشناسان رسمی نقشه برداری، به آن جانمایی پلاک ثبتی گفته می شود، می بایست در ابتدای امر نقشه مبنا یا همان نقشه ثبتی ژئورفرنس شده است را تهیه و ترسیم کرد. پس از تهیه و ترسیم نقشه ثبتی می بایست حدود اربعه املاک را توسط گیرنده مولتی فرکانس متصل به سامانه شمیم برداشت(نقشه برداری) کرد. پس از برداشت حدود اربعه املاک، کارشناس رسمی، نقشه تهیه شده را روی نقشه ثبتی مبنا که همان نقشه کاداستر است تثبیت می کند.

پس از جانمایی نقشه یو تی ام حدود اربعه روی نقشه ثبتی، کارشناس رسمی در صورت اختلاف در حدود اربعه وضع موجود با نقشه ثبتی، گزارش کارشناسی را تنطیم می کند. پروسه تعیین موقعیت نقشه در نقشه برداری ثبتی یا همان کاداستر یک پروسه فنی و حقوقی است. دقت در تهیه نقشه جانمایی سند ها یا همان جانمایی پلاک ثبتی منجر به تولید نقشه کاداستر می شود.

پروسه تعیین موقعیت نقشه در نقشه برداری ثبتی
پروسه تعیین موقعیت نقشه در نقشه برداری ثبتی

نقشه جانمایی در پروژه اجرایی

به عنوان نمونه یک شرکت در نظر دارد زمینی به مساحت 10 هکتار را خریداری کند جهت احداث یک شهرک. در این موارد در ابتدای امر می بایست کارشناس رسمی نقشه برداری نقشه یو تی ام ملک را برداشت کند. پس از برداشت حدود اربعه ملک مورد نظر، کارشناس رسمی نقشه تهیه شده را روی نقشه های ثبتی یا کاداستر جانمایی می کند.

پس از جانمایی نقشه یو تی ام برداشت شده روی نقشه کاداستر در صورت وجود اختلاف در حدود اربعه، کارشناس رسمی متوجه موضوع شده و به شرکت مورد نظر اطلاع می دهد. در نمونه اشاره شده پس از تهیه نقشه یو تی ام حدود اربعه، کارشناس رسمی نقشه برداری، نقشه یو تی ام تهیه شده را به طراح شرکت مورد نظر ارائه می کند.

طراح با توجه به حدود اربعه و تراز ارتفاعی منطقه، مطابق با نقشه یو تی ام تهیه شده، طراحی شهرک مورد نظر را انجام می دهد. پس از تهیه نقشه طراحی معابر و پلاک ها، طراح نقشه تهیه شده را به کارشناس رسمی نقشه برداری ارائه می کند. کارشناس رسمی نقشه یا طرح را توسط نرم افزار های تخصصی نقشه برداری بررسی می کند. پس از تهیه مختصات یو تی ام معابر و قطعات، کارشناس رسمی در واقع نقشه طراحی شده را روی زمین جانمایی می کند.

جانمایی در مورد اشاره شده در واقع به عملیات پیاده سازی یک طرح یا نقشه روی زمین گفته می شود. جانمایی در این طرح در واقع یعنی کارشناس رسمی گوشه های زمین های و معابر را روی زمین علامت گذاری یا میخ کوبی می کند. مبنای مختصاتی در نقشه ارائه شده در واقع سیستم مختصات یو تی ام است.

عملیات پیاده سازی یک طرح یا نقشه روی زمین
عملیات پیاده سازی یک طرح یا نقشه روی زمین

درخواست جانمايی ملک

درخواست تعیین موقعیت ملک برای آن دسته از املاکی ارائه می شود که یا مکان ملک مشخص نیست، یا ملک مورد نظر با املاک مجاور اختلافی در حدود اربعه دارد. درخواست جانمایی ملک توسط مالک به کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی ارائه می شود. در ابتدای امر کارشناس رسمی دادگستری فعال در حوزه املاک و اراضی، مدارک مالکیت ارائه شده مالک را بررسی می کند. پس از بررسی مدارک مالکیت و حدود اربعه سند، کارشناس رسمی امور ثبتی در ابتدای امر نقشه ثبتی و کاداستر محدود ای که ملک مورد نظر در آن واقع است را تهیه می کند.

پس از تهیه نقشه کاداستر یا نقشه ثبتی محدوده مورد نظر، کارشناس رسمی می بایست نقشه ثبتی قدیمی را در قالب سیستم مختصات یو تی ام تهیه و ترسیم کند. در گام بعدی کارشناس رسمی، حدود اربعه ملک مورد اختلاف را برداشت می کند، پس از برداشت و ترسیم نقشه یو تی ام وضع موجود، کارشناس رسمی دو نقشه تهیه شده را با هم مطابقت می دهد.

در واقع مطابقت دو نقشه از لحاظ حدود اربعه و نقشه ثبتی، همان جانمایی ملک است. پس از تعیین موقعیت ملک روی نقشه ثبتی اختلاف در حدود اربعه مشخص می شود. در برخی موارد که جای ملک مشخص نباشد، کارشناس رسمی پس از تهیه نقشه یو تی ام پلاک ثبتی، حدود اربعه سند را روی آن جانمایی می کند.

تعیین موقعیت ملک روی نقشه ثبتی
تعیین موقعیت ملک روی نقشه ثبتی

جانمایی و میخ کوبی موقعیت ملک

پس از جانمایی سند ملک روی نقشه ثبتی، کازشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی، نقشه تعیین موقعیت پلاک ثبتی را به مالک ارائه می کند. در برخی موارد مالک از کارشناس رسمی درخواست تعیین موقعیت ملک روی زمین را دارد. در این مواقع تعیین محدوده ملک روی زمین یعنی میخ کوبی گوشه های ملک روی زمین مطابق نقشه جانمایی ملک یا همان جانمایی پلاک ثبتی.

تعیین موقعیت املاک و اراضی از لحاظ فنی و حقوقی در صلاحیت کارشناسان رسمی نقشه برداری و امور ثبتی است. گاها دیده می شود که مالکین درخواست جانمایی ملک را به افراد فاقد صلاحیت یا همان نقشه برداران عادی ارائه می کنند. توجه داشته باشید که جانمایی ملک در واقع در دو بعد هندسی و حقوقی بررسی و انجام می شود. بعد حقوقی جانمایی املاک و اراضی مطابق نقشه های ثبتی از عهده نقشه برداران فاقد صلاحیت خارج است.

توجه داشته باشید که نقشه موقعیت پلاک ثبتی تهیه شده پس از درخواست نقشه ملک به مالک، ارزشی برابر با سند دارد. سند های قدیمی فاقد اطلاعات عمومی جهت پیدا کردن آدرس هستند. نقشه جانمایی ملک در واقع از لحاظ بعد هندسی مکان دقیق ملک مطابق با سند را مشخص می کند.

میخ کوبی موقعیت ملک روی زمین طبق سند
میخ کوبی موقعیت ملک روی زمین طبق سند

نقشه جانمایی ملک جهت تامین دلیل

تامین دلیل و جانمایی ملک دو امر مجزا از یکدیگر هستند، همان طور که در ابتدای مقاله جانمایی ملک را تشریح کردیم، متوجه شدید که جانمایی ملک مطابق با سند یعنی تهیه نقشه جانمایی پلاک ثبتی و پیاده سازی روی زمین توسط کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی. تامین دلیل در مور ملکی و جانمایی ملک به صورت کلی یعنی طی کردن یک پروسه حقوقی و ثبتی جهت حفظ حقوق شخص یا مالک خسارت دیده.

در موارد ملکی ممکن است فردی سندی در دست داشته باشد و از مکان ملک آگاه نباشد و پس از تعیین موقعیت ملک و پیاده سازی روی زمین و نقشه جانمایی سند، در محل وقوع ملک، مالک متوجه تصرف قسمتی یا کل ملک خویش توسط افرادی بشود. در این موارد مالک باید از طریق تامین دلیل جانمایی ملک، اقدامات قانونی را برای حفظ حقوق خویش را انجام دهد.

در زمینه تامین دلیل برای جانمایی املاک و اراضی ممکن است آثار خسارات وارده به مالک به دلیل تصرف ملک ایشان در طی زمان رسیدگی قضایی به پرونده از بین برود، در این موارد پس از طی زمان اثبات ادله برای خسارات وارده برای مالک مشکل خواهد شد. در تامین دلیل برای تعیین موقعیت ملک، قانون گذار گزینه تامین دلیل ملک را پیش بینی کرده است.

کارشناس رسمی امور ثبتی تامین دلیل
کارشناس رسمی امور ثبتی تامین دلیل

تامین دلیل جانمایی ملک چیست؟

تامین دلیل تعیین موقعیت ملک به صورت کلی یعنی تهیه و حفظ دلیل جهت جانمایی ملک است. دلیل در تامین دلیل تعیین موقعیت ملک در واقع تهیه و ثبت مدارک اثبات اداله دعوی از جمله نقشه یو تی ام وضع موجود ملک مورد دعوی و مستندات تعیین موقعیت پلاک ثبتی از جمله نقشه های ثبتی و تصویر برداری از تجاوز به حد و مرز زمین است.

 در برخی موارد ممکن است دلایل و مستندات تجاوز به حد و مرز زمین از سوی متجاوز در حال از بین رفتن باشد که با تامین دلیل این مستندات ثبت می شود. در مورد اشاره شده ممکن از طی مراحل اعاده دادرسی امکان دسترسی به مدارک مورد نیاز جهت اثبات دعوی ممکن نباشد و طی مراحل تامین دلیل مالک این مستندات را تهیه و ثبت می کند.

جهت تهیه مستندات تامین دلیل برای تعیین موقعیت ملک و بررسی اختلاف ملکی می بایست به کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی مراجعه کنید. در موارد مربوط به تعیین موقعیت ملک کارشناس رسمی در گام اول مدارک مالکیت مالک از جمله سند شش دانگ را بررسی میکند. پس از بررسی سند، کارشناس رسمی امور مربوط به تعیین موقعیت ملک را انجام می دهد و مستندات را در اختیار مالک قرار می دهد.

مستندات تامین دلیل برای تعیین موقعیت ملک
مستندات تامین دلیل برای تعیین موقعیت ملک

تامین دلیل جانمایی ملک چه موقع ارائه می شود؟

دادخواست تامین دلیل جانمایی ملک قبل از طرح دعوی ثبتی و به منظور حفظ دلایل موجود ارئه می شود. ممکن است در مراحل دادرسی و رسیدگی به دعوی جانمایی ملک احتیاج به دادخواست تامین دلیل پیدا شود. به عنوان نمونه شما یک قطعه زمین را به صورت قولنامه ای خریداری کرده اید و فروشند زمین، با وجود دریافت مبلغ تعیین شده از تحویل زمین سر باز می زند.

در نمونه دیگر ممکن است یک مالک به حد و مرز زمین شما تجاوز کرده باشد و توسط تراکتور حد و مرز زمین ها را جابجا کرده باشد. در این مورد مالک از جریان شکایت شما مطلع می شود و در زمان بازدید کارشناس رسمی دادگاه، قبل از مراجعه کارشناس مرز ها را اصلاح می کند، در این موراد با تهیه مستندات تامین دلیل می توانید از این اقدام جلوگیری کنید. جلوگیری از این اقدام یعنی شما مستنداتی تهیه کرده باشید به عنوان دلیل که این مالک در زمان مشخص به حد و مرز زمین شما تجاوز کرده است.

در موارد دیگر ممکن است شخصی یک قطعه زمین خریداری کرده باشد به مساحت 1000 متر مربع، پس از تحویل زمین خریدار به کارشناس رسمی مراجعه می کند و نقشه یو تی ام جانمایی ملک و وضع موجود را تهیه می کند. پس از تهیه نقشه یو تی ام خریدار متوجه می شود که مساحت زمین خریداری شده 100 متر کسری مساحت دارد. در مورد اشاره شده خریدار به فروشنده اطلاع می دهد که کسری مساحت وجود دارد ولی فروشنده، کسری مساحت را نمی پذیرد.

در مورد اشاره شده خریدار می بایست جهت طرح دعوی و تامین دلیل اقدام کند. تامین دلیل تعیین موقعیت ملک در این مورد یعنی کارشناس رسمی نقشه برداری و امور ثبتی پس از تهیه نقشه یو تی م وضع موجود و مستندات تعیین موقعیت، دلیل را ثبت کند جهت ارائه به دادگاه. ممکن است در این موراد فروشنده از شکایت مطلع شود و اقدام به اصلاح هندسی کند، ولی خریدار در زمان مشخص دلیل دال بر کسری مساحت را تهیه و ثبت کرده جهت ارائه به دادگاه.

دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت قبل از طرح دعوی
دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت قبل از طرح دعوی

دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت ملک

دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت ملک، همانند سایر دادخواست‏های تامین دلیل باید بر روی فرم چاپی دادخواست بدوی و به تعداد طرفین تامین دلیل جانمایی ملک‏ به همراه یک نسخه باشد. با توجه به توضیح ارائه شده، در ستون خواهان مشخصات و آدرس شاکی و در ستون‏ خوانده مشخصات و آدرس متشاکی درج می شود. در ستون خواسته، تامین دلیل را درج می کنند و در متن دادخواست، با درج مقدمه، علت تقدیم دادخواست و منظور از آن را درج می کنند و از دادگاه‏ درخواست جمع ‏آوری و تامین دلیل موجود را ارائه می کنند.

دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت ملک
دادخواست تامین دلیل تعیین موقعیت ملک
5/5 - (3 امتیاز)
فهرست